Αρχική » Απαιτούνται λύσεις για δηλώσεις στο ΟΣΔΕ που αφορούν εκτάσεις στις περιοχές Natura, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΥΛΙΟ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Απαιτούνται λύσεις για δηλώσεις στο ΟΣΔΕ που αφορούν εκτάσεις στις περιοχές Natura, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΥΛΙΟ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

από Άκης Χουζούρης

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΥΛΙΟ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Απαιτούνται λύσεις για δηλώσεις στο ΟΣΔΕ

που αφορούν εκτάσεις στις περιοχές Natura

  • Συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου σε συνδυασμό με τα έργα εκσυγχρονισμού του και η ανάγκη ορθολογικής λειτουργίας των Οργανισμών του

Σημαντικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας είχε την ευκαιρία να θέσει και να συζητήσει διεξοδικά ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ένα από τα ζητήματα που τους απασχόλησαν ήταν ένα νέο πρόβλημα που έχει προκύψει τελευταία, σχετικά με τον… «εγκλωβισμό» δηλώσεων αγροτών στο ΟΣΔΕ για εκτάσεις που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης ζώνης Natura. Ο κ. Νικολακόπουλος εξήγησε ότι το ΟΣΔΕ δεν κάνει αποδεκτές τις δηλώσεις, αυτές καθώς εκεί επικρατεί διαφορετικό καθεστώς με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδο…

Πρόκειται για αρκετές τέτοιες περιπτώσεις αφού η Ηλεία διαθέτει μεγάλες περιοχές που εντάσσονται στη ζώνη Natura και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση επίλυσης του προβλήματος, για να ακολουθήσουν και οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων εκεί την κανονική προβλεπόμενη διαδικασία και να τύχουν της ανάλογης εξυπηρέτησης.

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ

ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Επίσης, συζητήθηκε και η νέα ρύθμιση για τους αλλοδαπούς εργάτες γης και την απασχόλησή τους στις καλλιέργειες του τόπου, θέμα που απασχολεί κυρίαρχα την αγροτική οικονομία του Νομού μας. Η ρύθμιση, όπως τονίσθηκε, κινείται στη θετική κατεύθυνση αφού δίνει την δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην ύπαιθρο, απλουστεύει και επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες και βοηθά αποτελεσματικά τους παραγωγούς στην συγκομιδή προϊόντων.

Όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος πέραν των άλλων, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και εκπληρώνονται οι εκ του Νόμου υποχρεώσεις, ενώ οι εργάτες γης θα μπορούν να απασχοληθούν για τρείς μήνες με ανανέωση χρόνου όταν χρειαστεί και για άλλους τρείς. Ωστόσο, ζήτησε από τον κ. Στύλιο να εξετάσει την αύξηση αριθμού ανά στρέμμα γης ειδικά σε ότι αφορά την καλλιέργεια της φράουλας στον ηλειακό κάμπο που είναι διαρκής και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αγρότες με εργατικά χέρια.

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην συμπεριληφθεί στην συζήτηση και το θέμα της υπογειοποίησης και του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου, πολύ περισσότερο τώρα που νέα μεγάλα προβλήματα έχουν προκύψει προκαλώντας δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Ηλείος βουλευτής έχει αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα για το αρδευτικό δίκτυο, με μία σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων τόσο με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες όσο και με τους ίδιους τους αγρότες.

Η υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, που βρίσκεται ήδη σε προτεραιότητα, όπως και άλλων ΤΟΕΒ που ακολουθούν, θα αποτελέσουν το νέο μεγάλο και ουσιαστικό έργο για τον τόπο και θα δώσει λύσεις με την εκσυγχρονισμένη και ασφαλή λειτουργία του. Παράλληλα, όπως ανέφερε και στον Ηλείο βουλευτή ο κ. Στύλιος, ετοιμάζεται και η αναγκαία μεταρρύθμιση για ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που θα έχει «απαντήσεις» σε πολλά από τα σημερινά προβλήματα και θα παρουσιασθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, έγινε αναφορά και για τα προγράμματα Νέων Αγροτών μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση αξιολογήσεων με αφορμή προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και πιθανότατα θα αντιμετωπισθούν με την εξέταση των ενστάσεων. Πάντως, έχει καλυφθεί το 90% του προγράμματος και θα γίνει η καλύτερη δυνατή προσπάθεια και επαναξιολόγηση στις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την υπερκάλυψη του 10% που έχει απομείνει…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00