Αρχική » ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επίκαιρη ανάλυση με τη συνεργασία του KREPORT

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επίκαιρη ανάλυση με τη συνεργασία του KREPORT

από Άκης Χουζούρης
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέσα σε 10 μέρες- η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους στους βομβαρδισμούς πόλεων, όπως το Χάρκοβο και το Ιρπίν. Η μοίρα της Μαριούπολης, που δέχεται σαρωτικούς βομβαρδισμούς 24ωρα ολόκληρα χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και θέρμανση, είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο. Οι αρχές της πόλης δηλώνουν ότι δεν μπορούν ούτε καν να μαζέψουν τα πτώματα από τους δρόμους. Και χθες, για δεύτερη μέρα, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί παραβίασαν την κατάπαυση πυρός και απέτρεψαν την αποχώρηση 200.000 αμάχων από τη Μαριούπολη ενώ επίθεση δέχτηκαν και οι 40.000 ακόμη που εγκατέλειπαν τη Βολνοβάχα. Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν είναι αρκετά σαφής ώστε να επιτρέψει την εκκένωση, εδώ και εδώ.
Σε αυτό το περιβάλλον φρίκης και αγωνίας, θα πραγματοποιηθεί σε λίγο η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας- Ουκρανίας, σε αναζήτηση των όρων μιας συμφωνίας για εκεχειρία.
Σε απάντηση, η Ουάσιγκτον αναγγέλλει μια κλιμάκωση των κυρώσεων, με σημαντικότερη την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εδώ. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο Σαββατοκύριακο, ξεπερνώντας τα 139 δολάρια το βαρέλι- η υψηλότερη τιμή από το 2008 εδώ.
Αν οι τιμές της ενέργειας είναι η πρώτη «παράπλευρη απώλεια» του πολέμου, οι τιμές των τροφίμων, είναι η δεύτερη.
Διαβάστε στο KReport: Η διατροφική κρίση σε αριθμούς εδώ.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η κρίση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- προειδοποίησε το ΔΝΤ, με ανακοίνωσή του- θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα στα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν υψηλότερο ποσοστό των δαπανών τους αναφέρει, σε ανακοίνωσή του. Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες μέλη του να εφαρμόσουν στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα αντισταθμίζουν το αυξημένο κόστος ζωής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, εδώ
Ευρώπη και Ελλάδα: Η ευρωπαϊκή αντίδραση ίσως περιλάβει- αν οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν- ένα ταμείο αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας κρίσης, κατά το πρότυπο του ταμείου για την χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημίας. Η ιδέα αναμένεται να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα. Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στον Μάρτιο έκτακτα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και τις αναμενόμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας» αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εδώ
Οι βασικές εξελίξεις γύρω από την Ουκρανική κρίση
Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να συζητήσει μια λύση για την εγγύηση της ασφάλειας και ακεραιότητάς της, που δεν θα περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ αλλά “με άμεσες εγγυήσεις από ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία και ίσως Γαλλία και Γερμανία”, δήλωσε ο Νταβίντ Αραχαμία, στενός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους, εδώ
Πρόθυμος για διάλογο με το Κίεβο και τρίτες χώρες, αλλά η επίθεση δεν θα σταματήσει όσο αντιστέκονται οι Ουκρανοί, δήλωσε χθες ο Πούτιν στον Ερντογάν, ενώ το Κρεμλίνο διαδίδει -χωρίς να προσφέρει στοιχεία- ότι η Ουκρανία ετοιμάζει “βρόμικη βόμβα” πλουτωνίου, εδώ και εδώ. Δίωρη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μακρόν αναφέρουν οι Ρώσοι. 
Πειστικές αποδείξεις για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία συγκεντρώνουν τα αρμόδια διεθνή όργανα, είπε χθες ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών. ΗΠΑ και Ευρώπη συζητούν απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά με εξασφάλιση σταθερής προσφοράς στη διεθνή αγορά, δήλωσε ο Τόνι Μπλίνκεν, εδώκαι εδώ. Τριπλή συμφωνία επιδιώκει η Πολωνία, για να δωρίσει τα παλιά μαχητικά της αεροπλάνα MiG-29 στην Ουκρανία, αρκεί οι ΗΠΑ να αναπληρώσουν το κενό με F-16, εδώ.
Πάνω από 4.500 διαδηλωτές συνέλαβαν χθες οι δυνάμεις ασφαλείας σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και 47 ακόμη ρωσικές πόλεις, σύμφωνα με το OVD-info. Από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 11.345 διαδηλωτές κατά του πολέμου, εδώ.
“Ποταμοί αίματος και δακρύων ρέουν στην Ουκρανία. Δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση αλλά πόλεμος που σπέρνει θάνατο, καταστροφή και δυστυχία” είπε οπάπας Φραγκίσκος στην κυριακάτικη λειτουργία του, εδώ.
Διαβεβαιώσεις για διεθνή συμπαράσταση κατά της ρωσικής επιθετικότητας, “όποτε και όπου” εκδηλωθεί, έδωσε χθες Τόνι Μπλίνκεν, στην πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου. “Φυσικά δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς” απάντησε η Μολδαβή, καθώς από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, το 1990, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στην ανατολική επαρχία της Υπερδνειστερίας που επίσης διεκδικούσε ανεξαρτησία, εδώ.
Δανία: Αύξηση αμυντικών δαπανών και απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αποφάσισαν τα μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου. Οι στρατιωτικές επενδύσεις, από το τρέχον 1,35% θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ, σταδιακά έως το 2033, εδώ
Δωρεάν ενίσχυση της Ουκρανίας με πολωνικά μαχητικά σοβιετικής κατασκευής, MiG-29 και ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με F-16 προσπαθεί να συντονίσει η Ουάσιγκτον, εδώ.
Μετά τη Sberbank και η VTB Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρώπη μετά το πλήγμα που δέχεται από τις κυρώσεις της Δύσης σύμφωνα με τους Financial Time, εδώ
Δύο νέες απόπειρες μεσολάβησης στην Ουκρανική κρίση εκδηλώθηκαν: Η μία από το Ισραήλ, με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Μόσχα και Βερολίνο και από την Τουρκία, με την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν.
Για τα κίνητρα της μεσολάβησης των Ισραηλινώνδιαβάστε εδώ μια ανάλυση του Kreport.
Για τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της Τουρκίας μια ενδιαφέρουσα ανάλυση δημοσιεύεται στην Σαμπαχ.
Τέλος, στην ευρύτερη γειτονιά μας ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις στην Σερβία, όπου χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, παρά την δυνατή βροχή, η πρώτη και μεγάλη) διαδήλωση κατά του πολέμου και υπέρ της Ουκρανίας, μετά από πολλές διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας τις προηγούμενες ημέρες. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς : Η μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία σε ενέργεια και όπλα, η φιλορωσική διάθεση των Σέρβων αλλά και ο υποχρεωτικός εναρμονισμός με την πολιτική της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα συνιστούν το σερβικό παζλ -με όχι αμελητέα παράμετρο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις 3 Απριλίου.
Οι Συμπληγάδες ενός βαλκάνιου ηγέτη – του Αθανάσιου Δ. Λούπα εδώ
Στην ελληνικού ενδιαφέροντος επικαιρότητα
Ξεχώρισαν οι πρωτοφανείς δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου εξωτερικών για «αντι-ρωσική εκστρατεία» στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις κλιμακώνουν παλαιότερες παρεμβάσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία επανήλθε χθες, καλώντας τους Έλληνες να ενημερώνονται από έναν μόνον τηλεοπτικό σταθμό. Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα εδώ Η απάντηση του ελληνικού Υπεξ εδώ Το τουίτ της ρωσικής πρεσβείας, εδώ.
Ματιές στον Κόσμο
Covid-19: Ξεπέρασαν χθες τα 6 εκατομμύρια οι νεκροί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με εκτίμηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν κρούσματα και θάνατοι σε Χονγκ Κονγκ και ανατολική Ευρώπη, ενώ ανησυχία προκαλεί και το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών ανάμεσα στο 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, εδώ.
Κίνα: Εκστρατεία, ανάλογη της εκβιομηχάνισης, για διατροφική επάρκεια της χώρας ώστε να μη βασίζεται σε εισαγωγές ανήγγειλε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Πολιτικής Συνέλευσης, εδώ
Ενέργεια: Η πολιτική κρίση στη Λιβύη, με δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, οδήγησε σε μείωση της εξόρυξης και εξαγωγής πετρελαίου στα 920.000. βαρέλια ημερησίως, από 1,2 εκατ. την Τετάρτη, εδώ
Διεθνής οικονομία-αγορές:
Tα Χρηματιστήρια: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 1,00% στις 7.321,20 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei χάνει 2,58% στις 25.314,91 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 3,20% στις 21.201,50 μονάδες και στην Κίνα ο Shanghai χάνει 1,80% στις 3.385,16, εδώ
Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε: 
-Τετάρτη, στις 16.00, την διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κλιματικοί στόχοι και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» που διοργανώνει ο Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.
-Τετάρτη, 20.30-22.00, την διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει το London School of Economics με θέμα «A Hamilton Moment for Europe? Demystifying the Next Generation EU and the EU Recovery Funds», με αφορμή την έναρξη των ροών χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Συμμετέχουν Αντώνης Μπαρτζώκας, R. Hausmann, V.J. Kasic, I. Rocha και άλλοι, για να την παρακολουθήσετε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε:
-Rethinking Fiscal Policy and Debt for a Post-Pandemic World, στο IMFBlog.
-What the Ukraine War Means for the Balkans. This is a region where separatist rhetoric can quickly turn violent, της Antonia Colibasanu, στο GPF.
-The Impossible Suddenly Became Possible. When Russia invaded Ukraine, the West’s assumptions about the world became unsustainable, στο Atlantic.
– A new age of economic conflict στον Economist
Δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες σήμερα, θα κυκλοφορήσουν κανονικά αύριο, Τρίτη. 
Καλή συνέχεια –να προσέχετε, να είστε καλά.
Η Συντακτική Ομάδα του KReport

Πηγή:http://www.todiktyo.gr Άννα Διαμαντοπουλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00