Αρχική » ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΣΜΟ…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΣΜΟ…

από Άκης Χουζούρης

Η Δικαστική Αστυνομία δίνει λύσεις

στο έργο της απονομής δικαιοσύνης

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ» ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

«Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι ξεχωριστή για όλους όσοι υπηρετούν την δικαιοσύνη. Για τους δικαστές, για τους δικηγόρους, για τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά θα έλεγα και για τους αστυνομικούς μας που μέχρι σήμερα απασχολούνταν με μια σειρά από αρμοδιότητες που πλέον περνούν στο νέο θεσμό, την Δικαστική Αστυνομία, αλλά και βέβαια για τους πολίτες….».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην συγκρότηση της Δικαστικής Αστυνομίας, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο βουλευτής Ηλείας, σημείωσε ότι η Δικαστική Αστυνομία ήταν ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου και όλων των υπηρετούντων στον χώρο, ενώ πρόκειται για μια καλή διεθνή πρακτική που τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί και στην χώρα μας. Πρόσθεσε δε στην συνέχεια τα εξής :

« Ένας θεσμός που ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η πραγματοποίησή του, δεν είχε νομοθετηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, με μεγάλη σπουδαιότητα και σημασία έρχεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ακολούθως ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στα  θετικά στοιχεία της λειτουργίας Σώματος Δικαστικής Αστυνομίας τονίζοντας μεταξύ άλλων :

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα του ένστολου τμήματος της δικαστικής αστυνομίας είναι η συμβολή του στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας κατά την διάρκεια της απονομής της δικαιοσύνης και η συμβολή στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των συνεδριάσεων, καθώς και στη διατήρηση της τάξης σε αυτές.

   Και μπορεί να πει κανείς ότι μέχρι σήμερα υπήρχε παρουσία της αστυνομία στις ποινικές δίκες. Δεν υπήρχε όμως σε αστικές δίκες και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκληθεί, είτε κατά τη διάρκειά τους είτε πριν είτε μετά, επεισόδια με διαδίκους ή μάρτυρες που έχουν δεχτεί βίαιες επιθέσεις είτε λεκτικές είτε ακόμα και σωματικές.

Δεν υπήρχε επίσης αστυνομική παρουσία σε μη αυτόφωρες ανακριτικές ή προανακριτικές διαδικασίες ή και γενικώς μόνιμη παρουσία στα δικαστήρια κατά το χρόνο λειτουργίας τους.

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Και βέβαια είναι αδιαμφισβήτητη η συνεισφορά της διάταξης αυτής στην ασφάλεια του συνόλου των πολιτών αφού οι αστυνομικοί μας θα αφήσουν καθήκοντα φύλαξης δικαστικών διαδικασιών ή επίδοσης δικαστικών εγγράφων, τα οποία θα αναλάβει πλέον η δικαστική αστυνομία και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Απελευθερώνονται έτσι δυνάμεις της αστυνομίας και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το Σώμα. 

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στη συμβολή του νέου θεσμού της δικαστικής αστυνομίας στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο. Και αναφέρομαι κυρίως ως προς το δεύτερο τμήμα της δικαστικής αστυνομίας, το πολιτικό- επιστημονικό, το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουν όλοι όσοι συμμετέχουν στην απονομή της δικαιοσύνης. Αρκεί μόνο να αναφερθώ στα καθήκοντα του πολιτικού- επιστημονικού προσωπικού.

Διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων,  σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων εκκρεμών υποθέσεων, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές,  μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ  ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Και αυτά θα γίνουν με την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Πόσες φορές δεν έχουμε διαπιστώσει ότι ένας ανακριτής ή ένας δικαστής χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, για παράδειγμα οικονομικών, λογιστικής για να διαπιστώσει το μέγεθος μιας υπεξαίρεσης.

Εδώ λοιπόν όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ρύθμιση δεν έχει ως συνέπεια μόνο  την  εξοικονόμηση οικονομικών πόρων αλλά και την εξειδίκευση και άρα είναι και θέμα ουσιαστικό για την ορθότητα απονομής της δικαιοσύνης.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ωστόσο ο Ηλείος βουλευτής επεσήμανε ότι, παράλληλα χρειάζεται η ενίσχυση των Δικαστηρίων με προσωπικό αφού ήδη είναι γνωστά τα προβλήματα από τα κενά που υπάρχουν και για τα οποία ο ίδιος έχει κάνει συχνές αναφορές και παρεμβάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Κατέληξε δε, στην τοποθέτησή του λέγοντας : «κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση της δικαιοσύνης στη χώρας μας. Σίγουρα δεν αρκεί, σίγουρα δεν είναι το μόνο που έχουμε κάνει, αλλά σίγουρα θα κάνουμε πολύ περισσότερα.

Γιατί αποδεικνύουμε συνεχώς ότι κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε, ότι κάνουμε πράξη όσα σωστά θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν στο παρελθόν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00