Αρχική » ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

από Άκης Χουζούρης

Ιστορικές συμφωνίες  και συνεργασίες

που θωρακίζουν τη χώρα μας !

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΩΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η συμφωνία αυτή πολλαπλασιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική μας ακεραιότητα. Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνεκτικής και καλά σχεδιασμένης κυβερνητικής μας πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά εδώ και δυόμιση χρόνια, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας. Έχοντας ως αταλάντευτη πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία όλων των κρατών. Η Κυβέρνησή μας συνάπτει σημαντικές ιστορικές συμφωνίες

Με την ανωτέρω σημείωση ο μοναδικός ομιλητής, που εκπροσώπησε το κόμμα και μία ημέρα νωρίτερα ως εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανδρέας Νικολακόπουλος ανέλυσε τα νέα σημαντικά θετικά στοιχεία που προκύπτουν από μία ακόμη Αμυντική Συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός έδωσε μάλιστα έμφαση σε ορισμένα τμήματα αυτής της Συμφωνίας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής :

ΑΜΕΣΗ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΠΕΙΛΗΣ

«Κυρίως αναφέρομαι στο άρθρο 1, που είναι και το σημαντικότερο, που προβλέπεται, η εκατέρωθεν συμβολή στην άμυνα και στη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της ανεξαρτησίας της επικράτειας και των δύο κρατών. Και προβλέπεται η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών σε περίπτωση απειλής ενάντια στην ασφάλεια, κυριαρχία, ενότητα, προστασία ή ανεξαρτησία του εδάφους της Ελλάδας ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκειμένου να αναλάβουν από κοινού δράση και τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή κάθε απειλής.Είναι πολύ θετικό ότι διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων υπερψηφίζει αυτήν τη συμφωνία .

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Όπως ανάφερε και ο Υπουργός Εξωτερικών,κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε υπογράψει 146 διμερείς συμφωνίες και 40 πολυμερείς συμφωνίες κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ.

Και όλες αυτές υπηρετούν μια συγκεκριμένη στρατηγική που σκοπό έχει τη θωράκιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας, σεβασμού, ειρήνης και σταθερότητας. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει ένα νέο περιβάλλον στην Ευρώπη  και στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ένα περιβάλλον αστάθειας, μια απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα. Μια απόπειρα αναθεωρητισμού και αλλαγή συνόρων . Και αυτό το περιβάλλον απαιτεί, έγκαιρη ανάγνωση και ερμηνεία, προετοιμασία και εγρήγορση . Απαιτεί, ενεργητική διπλωματική πολιτική που περιλαμβάνει όχι μόνο ενδυνάμωση των υφιστάμενων συμμαχικών σχέσεων, αλλά και νέες ισχυρές συμμαχίες. 

ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑΣΤΟΝ 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρκετά πριν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώσουν αυτό το νέο περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από διπλωματικές ενέργειες που περιλαμβάνουν τη σύναψη ιστορικών συμφωνιών. Συμφωνίες, που υπηρετούν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα ισχυρή στονπαγκόσμιο χάρτη, μέσα από ένα πλέγμα ισχυρών στρατηγικών σχέσεων και ισχυρών δεσμών με χώρες από όλο τον κόσμο. Με ιστορικές συμφωνίες, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που έχουμε ήδη κυρώσει και αυτή που επίκειται να έρθει το επόμενο διάστημα, αλλά και τη συμφωνία με τη Γαλλία η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής».

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε και στην ασταθή πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, επισημαίνοντας πάντως ότι είναι ένα θετικό δείγμα η συναίνεση και συμφωνία του σε αυτή την συνεργασία, κάτι που όμως δεν συνέβη πρόσφατα σε αντίστοιχησυμφωνία με την κυβέρνηση της Γαλλίας: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε επίσης ότι για ακόμα μία φορά είχε ξεκινήσει την συγκεκριμένη προσπάθεια αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει. Ούτε διαπραγμάτευση είδαμε όμως, ούτε κάποια προετοιμασία από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε ακούσαμε να αναφέρεται για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ακόμα και σήμερα.

Βέβαια, αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξηγήσει μια μεγάλη αντίφαση. 

Πριν από 6 μήνες περίπου δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, η οποία περιέχει ανάλογη ρήτρα αμυντικής συνεργασίας. 

Τι συνέβη και άλλαξε στάση; Για ποιον λόγο αντιμετωπίζει διαφορετικά δύο αμυντικές συμφωνίες; Άλλαξαν οι συνθήκες λόγω και των γεγονότων στην Ουκρανία άρα η κυβέρνησή μας είχε την διορατικότητα να κάνει συμφωνίες που στο μέλλον θα αναδεικνυόταν η σημασία τους και στο χρόνο σύναψης τους δεν ήταν ορατή ;».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00