Αρχική » Ανακτώντας την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κυριακάτικη Kontra News

Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε:

«Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κληθεί να αναλάβει ένα βαρύ φορτίο, αυτό της αναδιοργάνωσης και της ανασύνθεσης του κόμματος εν κινήσει ενώ είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση με τις ευθύνες και τη σοβαρή δουλειά που αυτό σημαίνει. Θα το καταφέρουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει και σημαντικό πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό  κεφάλαιο που απαιτείται.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, ως εγγυητής μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Μιας πρότασης που θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, υπέρ των πολλών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την προοπτική και την ουσιαστική παρεμβατικότητα της χώρας στα κέντρα αποφάσεων.

Χρειάζεται, λοιπόν, η κατάλληλη στρατηγική και εκείνη η πολιτική κατεύθυνση που θα ενσωματώνει τον παλμό της κοινωνίας και θα τον εκφράζει. Οι καιροί έχουν αλλάξει και αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας για την επόμενη ήμερα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα πρέπει με στέρεο πολιτικό λόγο, ύφος και πειθώ να διαμορφώσει τη νέα πολιτική ατζέντα για το παρόν και το μέλλον.

Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα αυτά, είναι να δομήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως έναν σύγχρονο και ευέλικτο πολιτικό οργανισμό, με πρόσωπα φρέσκα σε ιδέες και μεθόδους, που θα διασφαλίσουν την καθαρή επικοινωνία του μηνύματός μας και τη διάδραση με τους πολίτες.

Αυτά θα πρέπει να έχει ως κύριο μέλημά του ο νέος ή η νέα Πρόεδρος προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την κοινωνία και κατ’ επέκταση να επουλωθεί η πληγωμένη κυβερνητική προοπτική του.»

Σχετικά με το αν έχει αποφασίσει ποιον/α θα στηρίξει, ο Ηλείος Βουλευτής τόνισε:

«Αποτελεί πεποίθησή μου πως πάνω από τα πρόσωπα, βρίσκονται οι πολιτικές. Δεν είναι αυτή η στιγμή για να καταγράψουμε και να μετρήσουμε δυνάμεις και με βεβαιότητα μπορώ να πω πως δεν θα πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας. Είμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε για το ύφος και το πολιτικό μας σχέδιο, έχοντας στο πλευρό μας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάθε υποψήφιος/α θα αναπτύξει τις σκέψεις και τις προτάσεις του. Από εκεί θα προκύψει ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός που σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σχέσης μας με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς σε ένα ρευστό παγκόσμιο σκηνικό. Επομένως, πρέπει να βρούμε τον σωστό βηματισμό και να οδηγήσουμε  με ασφάλεια τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην επόμενη ημέρα. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα, μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο. Είμαι βέβαιος πως η νέα ηγεσία θα τα καταφέρει να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό.»

Για το αν θα μπορούσαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν αντιπολιτευτικά σε ορισμένες περιπτώσεις απέναντι στη Δεξιά, σημείωσε τα εξής:

«Σε συνάρτηση με τις διεργασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καθήκον να ασκήσει υπεύθυνο και προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο, σεβόμενος την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα τιμήσει, λοιπόν, τον θεσμικό του ρόλο με αξιόπιστη, στιβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των αναγκών της.

Συγκεκριμένα, θα εστιάσει στην άσκηση αντιπολίτευσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκρότηση μιας συνεκτικής και προγραμματικής εναλλακτικής κυβερνητικής αντιπρότασης, με προοδευτικό πρόσημο και στη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών και ιδεών.

Αυτή την υπευθυνότητα χρειάζεται να δείξουν και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα που βρίσκονται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Απαιτούνται, λοιπόν και οι συνεργασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί, όχι μόνο ένα δυναμικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια δημοκρατική ασπίδα-φραγμός στην Ακροδεξιά που εμφανίζεται ενισχυμένη εντός και εκτός Κοινοβουλίου.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00