Αρχική » Αγγίζει το όνειρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Αρχαία Ολυμπία

Αγγίζει το όνειρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Αρχαία Ολυμπία

από Maria Petroutsa



-Ιδρύεται ελληνόφωνο & αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών 4ετούς φοίτησης

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκεται το όνειρο δημιουργίας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία, όπως διαπιστώθηκε σε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Πανεπιστημίου Πατρών και Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το Μνημόνιο Συνεργασίας των τεσσάρων φορέων στην προοπτική δημιουργίας Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών τετραετούς φοίτησης, ελληνόφωνου και αγγλόφωνου, στην Αρχαία Ολυμπία, για την υπογραφή του οποίου έχουν ήδη λάβει αποφάσεις τόσο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Εφορεία της Δ.Ο.Α. και ο Περιφερειάρχης, ενώ επίκειται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος κ. Διονύσιος Γάγγας, ο νυν και ο νέος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αριστείδης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα τρέξει τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Ορίζοντας λειτουργίας της Σχολής έχει τεθεί ο Σεπτέμβριος του 2025.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Όπως είναι γνωστό, το μνημόνιο προβλέπει ότι για τη στέγαση της Σχολής θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ , στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έχουν παραχωρηθεί, με ενέργειες του κ. Γεωργιόπουλου, τα παλιά ξενοδοχεία «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς». Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνδρομή της ΔΟΑ, θα αναλάβει το ακαδημαϊκό μέρος της συνεργασίας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα αναλάβουν την κτηριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μαθημάτων, την στέγαση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την φοιτητική μέριμνα (όσον αφορά το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρονται καταρχήν το Πρώην Ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ”, το Κτίριο του πρώην ΜΟΤΕΛ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και άλλες αναγκαίες υποδομές στην Αρχαία Ολυμπία και όσον αφορά την ΔΟΑ αναφέρονται οι Εγκαταστάσεις της για διδασκαλία, διαμονή, διατροφή, άθληση, κλπ.), και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει μέριμνα και θα εξετάσει την ένταξη έργων και δράσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας (ΟΧΕ, ΒΑΑ κλπ) στο πλαίσιο της υλοποίησης και λειτουργίας της καταρχήν συμφωνίας των μελών για ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, όπως έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ανέφερε τα εξής:

Ημέρα δικαίωσης για την Ολυμπία

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, μια μέρα δικαίωσης για την Ολυμπία. Διότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μετατραπεί η Αρχαία Ολυμπία σε εστία Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι μια μέρα δικαίωσης για τον σχεδιασμό μας και τις προσπάθειές μας, τις κοπιώδεις διεκδικήσεις των παλιών ξενοδοχείων «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς» που για δεκαετίες παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και που τελικώς περιήλθαν στον Δήμο και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε μια περίοδο δύσκολη για τις δομές της Ηλείας σε συνεργασία με τον Πρύτανη ώθηση έδωσε το ενδιαφέρον του κ. Κούβελου. Θα παρακολουθώ το θέμα αυτό από οποιαδήποτε θέση, ακόμη και ως απλός ιδιώτης γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ για την ανάπτυξή του. Η Ολυμπία μπορεί να μετατραπεί σε μια πανεπιστημιούπολη τα επόμενα χρόνια και αυτό θα απαιτήσει τη συνδρομή όλων. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν για να γίνει πράξει αυτό το όνειρο δεκαετιών για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Τέλος, επειδή στον Δήμο πρέπει να υπάρχει συνέχεια, εύχομαι ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος να συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια αυτό το σκοπό».

Αντίστοιχα ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Νιώθω πραγματικά τυχερός που αυτή η μεγάλη μέρα για την Αρχαία Ολυμπία με βρίσκει λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου στο “τιμόνι” του Δήμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για αυτή τη μεγάλη στιγμή που ανατέλλει για την Ολυμπία μας. Ευχαριστώ και τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, του οποίου η συνδρομή θα είναι πολύτιμη και πιστεύω ότι θα είναι δίπλα μας να βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις του. Από την πλευρά μου και ευρύτερα ως νέα Δημοτική Αρχή θα εργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και αποτελεσματικότητα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00