Αρχική » Τριήμερο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Πύργο: «Ανθεστήρια 2023» & 2ο Run Pyrgos

Τριήμερο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Πύργο: «Ανθεστήρια 2023» & 2ο Run Pyrgos

από Maria Petroutsa

 • Παρασκευή 12/5: Εγκαίνια ανθοκομικής έκθεση στο Επαρχείο στις 20.00
 • Σάββατο 13/5: “Ανθεστήρια 2023” στις 18.30 η μεγάλη παρέλαση στην οδό Ερμού
 • Κυριακή 14/5: 2ο Run Pyrgos στις 10.45
 • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πρωταγωνιστής στις δράσεις μας είναι διαρκώς ο πολίτης»

Ένα τριήμερο εορταστικού “παζλ” πολιτισμού και αθλητισμού θα λάβει χώρα στην πόλη του Πύργου στις 12, 13 και 14 Μαίου. Η αρχή γίνεται την Παρασκευή (12/5) με τα εγκαίνια της Ανθοκομικής έκθεσης στο χώρο του Επαρχείου, παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου. Τη σκυτάλη παίρνουν το Σάββατο (13/5) τα «Ανθεστήρια 2023» με τη μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων, χορευτικά και συναυλία σε μια πανηγυρική γιορτή της φύσης. Το τριήμερο ολοκληρώνεται την Κυριακή (14/5) με τον κορυφαίο θεσμό πλέον του αθλητισμού, το 2ο Run Pyrgos με επίκεντρο την κεντρική πλατεία.
– Για όλες τις παραπάνω δράσεις που προσδίδουν για άλλη μια φορά ζωή στην πόλη, μίλησαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαρίνος Αχτύπης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, η υπεύθυνη εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «Ερμής» Έφη Σπηλιοπούλου, και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Run Pyrgos Κώστας Σκαρτιάρης και Θοδωρής Βαγγόπουλος.

 • Την γιορτή των «Ανθεστηρίων», διοργανώνει ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το 2ο Run Pyrgos συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου, τη ΔΗΚΕΠ, το Γραφείο Εθελοντισμού, την ΠΔΕ με τα Αθλητικά σωματεία Γ.Σ. ΑΘΛΗΣΗ, Α.Σ.ΑΙΟΛΟΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΝΕΟΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΣΤΕΪΚΩΝ, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με τη στήριξη δεκάδων επαγγελματιών της πόλης.
  «Ανθεστήρια 2023»: Η μεγάλη γιορτή των λουλουδιών
  «Επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις καλές παραδόσεις της πόλης. Μια ισχυρή παλιά παράδοση ήταν τα «Ανθεστήρια». Προσπαθούμε στη σύγχρονη εποχή να κάνουμε κάτι καινούργιο στο “δρόμο” που υπήρχε», δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, και συνέχισε: «Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτ. Ελλάδας, τον Εμπορικό Σύλλογο Πύργου, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και φορείς της πόλης. “Χτυπάμε” τη μιζέρια και ανοίγουμε διαδικασίες που συμμετέχει μαζικά η κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον πολίτη».
 • Ο κ. Αχτύπης δήλωσε ότι τόσο η Υπηρεσία Πρασίνου όσο και η Δημοτική Αστυνομία είναι σε εγρήγορση για όλες τις εκδηλώσεις. «Ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι στη ζωή μας που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς κάνουμε πράξη ότι υποσχεθήκαμε από την αρχή της θητείας μας» τόνισε και προσκάλεσε όλους τους πολίτες να παρευρεθούν στα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης και να παρακολουθήσουν την παρέλαση και τις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων.
 • Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πλεμμένος δήλωσε: «Για άλλη μια φορά ο Δήμος Πύργου πρωταγωνιστεί με ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι ο πολιτισμός στον Πύργο μπορεί να ανθίσει μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων» και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των Ανθεστηρίων.
 • Τέλος η κ. Σπηλιοπούλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργο που ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για αλλαγή ημερομηνίας, ώστε να παραμείνουν και τα καταστήματα ανοιχτά το Σάββατο από το πρωί μέχρι και τις 19.00. «Προσπαθούμε και εμείς να δώσουμε μια εορταστική νότα στην πόλη με ανοιχτά καταστήματα. Είναι πολύ σημαντική η κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αναδειχθεί η περιοχή μας».
  Το πρόγραμμα των Ανθεστηρίων
  -Την Παρασκευή 12 Μαίου στις 20.00 εγκαινιάζεται η τριήμερη Ανθοκομική Έκθεση (12-13-14/5) στο χώρο του Επαρχείου με επαγγελματίες της πόλης.
  -Το Σάββατο 13 Μαίου στις 18.30 ξεκινά η παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων από τα Χαλικιάτικα (σημείο έναρξης πλατεία Ηφαίστου).
  Θα στολιστούν αυτοκίνητα, ποδήλατα και άμαξες που θα συνοδεύονται από σχολεία, σχολές χορού, αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, ιππικούς συλλόγους, φιλαρμονικές ορχήστρες κ.α. Ιδιαίτερη θέση στην παρέλαση θα έχουν τα ξεχωριστά παιδιά του ΕΕΕΕΚ Πύργου και του ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος».
  Όλα τα πληρώματα και τα άρματα θα καταλήξουν, διασχίζοντας την οδό Ερμού, στην κεντρική πλατεία του Πύργου.
  -Στις 19.30 χορεύουν νεανικά συγκροτήματα με μοντέρνες χορογραφίες αλλά και συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακούς χορούς. Το παραδοσιακό πρόγραμμα ολοκληρώνει η εμφάνιση της Δημοτικής Χορωδίας Ιθάκης που θα ερμηνεύσει επτανήσιες καντάδες. Η συμμετοχή της χορωδίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης των Δήμων Πύργου και Ιθάκης και ανταλλαγής πολιτιστικών δράσεων.
  -Στις 20.30 ακολουθεί συναυλία με τον τραγουδιστή Κωνσταντίνο Νάζη.

Το Run Pyrgos ήρθε για να μείνει!
Το πλούσιο εορταστικό τριήμερο ολοκληρώνεται με το 2o Run Pyrgos, που όπως δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Ο αθλητισμός είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου για την προαγωγή της υγείας αλλά και της αλληλέγγυας συμβίωσης της κοινωνίας».
Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε πως: «Η ΠΔΕ στην προσπάθεια εξωστρέφειας και της αγαστής συνεργασίας με τον Δήμο Πύργου συμμετέχει στο εορταστικό τριήμερο», σημειώνοντας την φιλοδοξία να καταστεί το Run Pyrgos θεσμός.
Ο κ. Βαγγόπουλος μιλώντας για τη διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της πόλης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ήταν μια σημειολογική διαδρομή θέλοντας να αναδείξουμε τις ομορφιές της πρωτεύουσας του Nομού» ενώ επεσήμανε πως οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1500. Γεγονός, που όπως δήλωσε ο κ. Σκαρτσιάρης: «Αποδεικνύει ότι η διοργάνωση θα γίνει θεσμός. Με τέτοιες δράσεις φέρνουμε κόσμο στην πόλη και τονώνεται η ψυχολογία του κόσμου, καθώς και η οικονομία».

Πρόγραμμα Διοργάνωσης
Όπως γνωστοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή:
Οι εγγραφές κλείνουν την Πέμπτη 11/5 στα σημεία και με τους τρόπους που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί (στις 24:00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση 2orunpirgos.pirgosathleticevents.gr).
Ενώ σημεία παραλαβής αριθμού -μπλούζας είναι:

 • Δημοτικό στάδιο Πύργου ( ΓΣ ΑΘΛΗΣΗ)
 • Αθλητικό Κέντρο ΑΙΟΛΟΣ-SPORTS CENTER
 • Δήμος Πύργου
 • Αθλητικο κέντρο RIGAS ATHLETIC CENTER
 • Κεντρική Πλατεία Πύργου (Κιόσκι)
  Ημέρες – ώρες
  _ Παρασκευή 18.00-20.00
  . Σάββατο 10.00-13.00 Κυριακή 8.00-10.00

Η εκκίνηση και ο τερματισμός όλων των αγώνων θα πραγματοποιηθούν στον οριοθετημένο χώρο της Κεντρικής Πλατείας, όπου θα βρίσκονται και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες της Διοργάνωσης.
Αγώνα Δρόμου 5 χλμ (ενήλικες): Ώρα εκκίνησης 10:45
Αγώνα Δρόμου 2 χλμ. (μαθητές γυμνασίου-λυκείου: Ώρα εκκίνησης 11:30
Αγώνα Δρόμου 1 χλμ. (μαθητές δημοτικού): Ώρα εκκίνησης 11:45

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00