Αρχική σελίδα ΕιδήσειςΗλειακά Νέα Συγκινητική υποδοχή των ομογενών της Ηλείας

Συγκινητική υποδοχή των ομογενών της Ηλείας

από Άκης Χουζούρης

Στο Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη στη Νέα Υόρκη

Σημαντικές επαφές είχε ο Δήμαρχος Ήλιδας και η αντιπροσωπεία του Δήμου στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ στην Νέα Υόρκη. Στην ολιγοήμερη παραμονή ο κ. Λυμπέρης πραγματοποίησε συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, με τον Πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής Καναδά κ. Αντώνη Παπαδόπουλο  και από κοινού επισκέφθηκαν το τάφο του Πέτρου Τατάνη όπου τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση, με τον κ. Αντώνη και Ηρακλή Διαματάρη στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα και με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευκαρπίας κ.. Ιερόθεο και Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόριατης Νέας Υόρκης.  Μετά από αυτές τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη η αντιπροσωπεία του Δήμου Ήλιδαςαναχώρησε για την Τάμπα, προκειμένου να γίνει η τελετή ολοκλήρωσης της αδελφοποίησης του Δήμου Ήλιδας με το Τάρπον Σπρινγκς.

]Συνάντηση με τον Πανηλειακό Σύλλογο της Νέας Υόρκης

Συγκινητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν ο Ηλείοι ομογενείς της  Νέας Υόρκης στον Δήμαρχο ΉλιδαςΓιάννη Λυμπέρη  και στην αντιπροσωπεία του Δήμου,στο πλαίσιο των επαφών με τους Έλληνες της διασποράς.
Ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης κ. Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος από το Μαζαράκι του Δ. Ήλιδας και η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιώτα Διαμαντοπούλου καθώς και ο φίλος και συμμαθητής τουκ. Γιάννη Λυμπέρη Νίκος Σινόπουλος είχαν την ευκαιρία να αναταλλάξουν  απόψεις σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια, για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει εξ αιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ήλιδας  και το σχεδιασμό και προγραμματισμό των επόμενων συνεργασιών και εκδηλώσεων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η οργάνωση και ο συντονισμός της επικείμενης εκδήλωσης για το αντάμωμα των ομογενών στην Αμαλιάδα και την οικία Τατάνη. 

Το Συμβούλιο του Συλλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αδελφοποίηση του Δήμου με το Δήμο του Tarpon Springs στη Φλόριντα, την οποία θεωρούν πολύ σημαντική για όλη την ομογένεια. 

Επιμνημόσυνη Δέηση στον τάφο του Πέτρου Τατάνη.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του ιδρυτή του Εθνικού Κήρυκα ΑμαλιαδίτηΠέτρου Τατάνη, με την παρουσία του Προέδρου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής- Καναδά κ. Αντώνη Παπαδόπουλου, του προέδρου του ΠανηλειακούΣυλλόγου Νέας Υόρκης κ. Σωτήρη Κωνσταντακόπουλου, της Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιώτας Διαμαντοπούλου, του Δημοτικού . Σύμβουλου κ. Χαραλάμπου  Ντάναση και της υπόλοιπηςαντιπροσωπείας του Δήμου Ήλιδας. Μετά την ολοκλήρωση της σεμνής τελετής ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής- Καναδά κ. Αντώνη Παπαδόπουλο για όλη του την προσφορά στο θέμα της αναζήτησης του τάφου του Πέτρου Τατάνηκαθώς και για τη συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την ελληνική ομογένεια. Ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας και τις επαφές με τους Έλληνες της διασποράς, μια κίνηση που κρατά ζωντανούς και ισχυρούς τους δεσμούς της Ελληνικής Ομογένειας με την Ελλάδα. 

Επίσκεψη στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» 

Τα γραφεία «Εθνικού Κήρυκα» επισκέφθηκε  ο  κ. Λυμπέρης, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο, Χαράλαμπο Ντανάση, τον επιστημονικό συνεργάτη Βασίλη Καψή και τον πρόεδρο του ΠανηλειακούΣυλλόγου, Σωτήρη Κωνσταντακόπουλο. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο σύμβουλος έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης και ο εκδότης της εφημερίδας, Ηρακλής Διαματάρης.  Η πόλη της Αμαλιάδας είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αείμνηστου ιδρυτή του «Εθνικού Κήρυκα», Πέτρου Τατάνη, αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά, που κρατά ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στην Αμερική. Αυτή  την  ιερή αποστολή συνεχίζουν οι σημερινοί συντελεστές της εφημερίδας, με χιλιάδες αναγνώστες σε όλα τα μέρη της γης.  Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η πόλη της Αμαλιάδας με  όλους τους συμβολισμούς που γεννά στην διασύνδεση της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης καθώς  εκδότης της εφημερίδας κ. Ηρακλής Διαματάρης αναγνώρισαν όλες τις προσπάθειες αποκατάστασης και αξιοποίησης του σπιτιού του Πέτρου Τατάνη από τον κ.  Λυμπέρη και συμφώνησαν στις από κοινού ενέργειες για περαιτέρω αξιοποίηση της οικείας Τατάνη. Ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ξέρετε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Αμαλιάδα, ένας άνθρωπος, το 1915 να ιδρύσει αυτό τοέντυπο που ένωσε τους ομογενείς της Αμερικής, είναι πολύ σημαντικό. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς, και ικανοποίηση, που κρατιέται το έντυπο ζωντανό για τον Απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής. Το σπίτι του Πέτρου Τατάνη έχει ένα βαρύ φορτίο συμβολισμού για τους ομογενείς μας. Εγώ ανατριχιάζω με την πίστη αυτών των ανθρώπων στην χώρα, τον πατριωτισμό τους, το νόστο για να επιστρέψουν κάποια στιγμή.  Αυτοί οι Έλληνες είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι Έλληνες μιας άλλης πατρίδας, που πολλές φορές είναι πιο πατριώτες από εμάς. Ο Πέτρος Τατάνης ιδρύοντας τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ δίνει αυτόν τον συμβολισμό για να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο δήμαρχος Ηλιδας.

Στη συνέχεια και ο κ. Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος,, ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης ανέφερε:

«Για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή που ο δήμαρχος Ηλιδας ο κ. Γιάννης Λυμπέρης μας επισκέφθηκε. Ήταν υποχρέωσή μας να έρθουμε εδώ και να εκφράσουμε τα συναισθήματα που έχουμε για τον ‘Ε.Κ.’ μιας και ο ιδρυτής ο Πέτρος Τατάνης κατάγεταιαπό την Αμαλιάδα», τόνισε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Ο κ. Λυμπέρης ευχαρίστησε τους Αντώνη και Ηρακλή Διαματάρη, αναγνωρίζοντας πως «είναι οι άνθρωποι που συνεχίζουν το έργο του Πέτρου Τατάνη και από σήμερα θα υπάρξει μια συνεργασία πιο στενή για την εκδήλωση που έχουμε κάνει για το αντάμωμα των απανταχού ομογενών όπου Γης στο σπίτι του Πέτρου Τατάνη και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις για την ελληνική ομογένεια».

Συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευκαρπίας κ.. Ιερόθεο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

Θερμή ήταν και η υποδοχή από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευκαρπίας κ.. Ιερόθεο και Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντουστην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τη χαρά του που ο Δήμαρχος Ήλιδας και η αντιπροσωπεία του Δήμου είναι αυτές τις μέρες κοντά στην Ελληνική Ομογένεια,  κάτι που αναδεικνύει το ενδιαφέρον του Δήμου Ήλιδας για τους Έλληνες της Διασποράς και την διασύνδεση με την Ελλάδα. Ο Δήμαρχος επισήμανε την σπουδαιότητα του ιερού έργου που επιτελεί η Εκκλησία στην Ελληνική Ομογένεια, αφού η θρησκεία είναι αυτό που ενώνει τους απανταχού Έλληνες και συγχρόνως είναι το καταφύγιο κάθε Έλληνα της Διασποράς στις δύσκολες αλλά και χαρούμενες στιγμές της ζωής τους εδώ στην Αμερική. Ιδιαίτερα και που εδώ στην Αστόρια, που το Ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, το Θεάρεστο έργο της Επισκοπής κρατά αυτά τα στοιχεία ζωντανά και τα μεταλαμπαδεύει στις επόμενεςγενιές. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιερόθεος συνεχάρη το Δήμαρχο κ. Λυμπέρη για την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης με τη πόλη του Tarpon Springs, η οποία είναι μια σημαντική κοινότητα της Ελληνικής Ομογένειας με έντονη πολιτιστική και κοινωνική δράση για τον Ελληνισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00