Αρχική » Ριζικό λίφτινγκ στα χαρτονομίσματα του ευρώ – Σύμβουλος για τον επανασχεδιασμό ο εικαστικός Κ. Βαρώτσος

Ριζικό λίφτινγκ στα χαρτονομίσματα του ευρώ – Σύμβουλος για τον επανασχεδιασμό ο εικαστικός Κ. Βαρώτσος

από Άκης Χουζούρης

Τα χαρτονομίσματα του ευρώ αλλάζουν. Και δεν μιλάμε για απλό λίφτινγκ. Μετά από δύο δεκαετίες κυκλοφορίας, η Κριστίν Λαγκάρντ θα αφήσει και το αισθητικό της στίγμα: θα τα κάνει αγνώριστα. Ξεχάστε τα σημερινά διακοσμητικά μοτίβα. Η ΕΚΤ θα επιλέξει νέα σχέδια με τη βοήθεια του κοινού, των πολιτών της ευρωζώνης.

Ομάδες εργασίας θα πάρουν ιδέες από δείγματα από πολιτών, τα λεγόμενα focus groups, για το τι πρέπει να αλλάξει στην εμφάνισή τους.

Με βάση αυτές τις προτιμήσεις, μια επιτροπή καλλιτεχνών και επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες θα κάνει προτάσεις για νέα μοτίβα. Μετά, η ΕΚΤ θα ζητήσει από το κοινό, να ψηφίσει ποιο προτιμά. Και οι σχεδιαστές θα πιάσουν δουλειά πάνω στο επιλεχθέν.

Η επιτροπή που θα συμβουλεύσει την ΕΚΤ για τη νέο όψη των ευρώ έχει έναν Έλληνα, τον γλύπτη και Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κώστα Βαρώτσο.

«Είναι αξιοπερίεργο που δεν υπάρχει ένα δυνατό ελληνικό στοιχείο για να χαρακτηρίζει τους ίδιους τους Ευρωπαίους, που έχουν πολλή Ελλάδα μέσα τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια σηματοδότηση αυτών των δύο βασικών αξόνων που όρισαν την ευρωπαϊκή κοινότητα: δηλαδή η αρχαία ελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο», αναφέρει ο κ. Βαρώτσος στο ενημερωτικό οικονομικό ένθετο της ΕΡΤ “Αριθμοί” και στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/elladaoikonomia/riziko-liftingk-sta-chartonomismata-toy-eyro-symvoylos-gia-ton-epanaschediasmo-o-eikastikos-k-varotsos/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00