422
Η μεταβλητότητα των αγορών και των χρηματιστηρίων αυξάνει με τις συνεχείς νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές είναι:
- Η Κλιματική Αλλαγή. Φαίνεται οτι σε πολλά Κράτη ειδικά της Δύσης, δεν είναι έτοιμα για μεγάλης τάξης “αλλαγή” της διακυβέρνησης και μεταφοράς πόρων προς την πράσινη και περιβαλλοντική οικονομία. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις παραγωγές ρύπων, αλλά με τις άμεσες παρεμβάσεις στη ζωή των ανθρώπων για την προστασία τους, όπως σε πυρκαγιές, σε σεισμούς κλπ.
- Η υγειονομική βόμβα. Ο Κορονωϊός έδειξε πώς τα Κράτη συνδέονται μεταξύ τους και μία επιδημία πώς εύκολα να γίνει πανδημία. Ήδη πολλές χώρες έχουν χάσει πολλά δισ. ευρώ από τις απώλειες σε οικονομικούς τομείς όπως ο Τουρισμός που πλήτονται άμεσα από τέτοιες κρίσεις.
- Μεταναστευτική κρίση. Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα ενταθούν οι ανθρώπινες ροές. Δύσκολα οι αναπτυγμένες χώρες θα αποφύγουν να φιλοξενήσουν μετανάστες.
- Άνοδος Ασιατικών χωρών. Η Κίνα, η Ινδία. το Βιετνάμ και άλλες χώρες θα πρέπει να μπουν και αυτά στα φόρα των μεγάλων διεθνών οργανισμών και να πρωταγωνιστήσουν. Δεν φάινεται να έχουν πάρει το μύνημα οι παλιές χώρες ειδικά της Ευρώπης.
Αυτές οι 4 μεγαμεταβλητές θα επηρεάσουν στο νέο στάτους στην παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό πρέπει οι χώρες και οι ηγέτες τους να δουν μπροστά και να προσαρμόσουν συστήματα και ανθρώπους στη νέα εποχή που ανοίγεται στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα.