Αρχική » Προχωρά ο θεσμός Υιοθεσίας και Αναδοχής παιδιών στην Π.Ε Ηλείας

Προχωρά ο θεσμός Υιοθεσίας και Αναδοχής παιδιών στην Π.Ε Ηλείας

από Άκης Χουζούρης

Η πορεία υλοποίησης των αιτήσεων Υιοθεσίας και Αναδοχής που χειρίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Π.Ε Ηλείας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ασημίνα Χαλικιά. Ήδη προγραμματίζεται στην Π.Ε Ηλείας και ενημερωτική ημερίδα για θετούς γονείς και αναδόχους.

Τους τελευταίους 18 μήνες, το αρμόδιο Τμήμα της Π.Ε Ηλείας έχει διαχειριστεί 23 αιτήσεις υιοθεσίας και 7 αναδοχής, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο κ. Γιαννόπουλος, από αυτές, οι 16 αιτήσεις υιοθεσίας έχουν θετική έκβαση και μόνο 3 αρνητική, ενώ υπάρχουν ακόμα 4 αιτήσεις προς εξέταση. Όσον αφορά δε τις αιτήσεις αναδοχής, οι 2 έχουν τελεσφορήσει και υπάρχουν ακόμα 5 προς εξέταση.

«Στη μείωση των χρόνων αναμονής και ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων,  έχει συμβάλει καθοριστικά ο Νόμος 4538/18 με τα νέα δεδομένα που αφορούν στην αναδοχή και την υιοθεσία, αλλά και η ευαισθητοποίηση που υπάρχει στα στελέχη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία θεωρείται μια από τις πιο γρήγορα κινούμενες στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που έχει επισημάνει και η ίδια η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου. Σκοπός μας είναι, μέσα από ένα διευρυμένο πλαίσιο πρωτοβουλιών και δράσεων, η ενημέρωση της κοινωνίας και η προετοιμασία των υποψήφιων θετών γονέων και αναδόχων, ώστε να υποδεχθούν με τους καλύτερους όρους το παιδί, σ’ ένα περιβάλλον προστασίας και ασφάλειας», σχολιάζει ο κ.Γιαννόπουλος.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, υποστήριξης

Στο επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των σημαντικών δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, προγραμματίζεται ημερίδα στην Π.Ε Ηλείας, η οποία ουσιαστικά θα σημάνει και την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και επιμόρφωσης των υποψήφιων θετών γονέων και αναδόχων παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών της ΠΔΕ για την προετοιμασία και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα αυτό, έχει εκδοθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την Υιοθεσία και την Αναδοχή σήμερα (σ.σ έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στη σελίδα www.pde.gov.gr/gr/iothesia-anadohi ), όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί, απαντούν σε καίρια ερωτήματα, τόσο για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διαδικασία, όσο και για τις ανάγκες των υποψήφιων γονέων και των παιδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00