Αρχική » Παρέμβαση Ανδρέα Νικολακόπουλου

Παρέμβαση Ανδρέα Νικολακόπουλου

από Άκης Χουζούρης

Για τις αποζημιώσεις πυρόπλητων αγροτών

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ…

Παρέμβαση Ανδρέα Νικολακόπουλου

για τις αποζημιώσεις πυρόπλητων αγροτών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Παρέμβαση για την καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών από τις πυρκαγιές του περ. καλοκαιριού έκανε με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή για τον Υπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός προχώρησε στην κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης αφού όπως τονίζει, παρά τις σημαντικές αποφάσεις  και την γρήγορη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί τα χρήματα προς τους δικαιούχους, πλην των εξαιρέσεων προκαταβολών αλλά σε πολύ μικρό αριθμό πυρόπληκτων λίγο μετά τις φωτιές.

Πιο αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Νικολακόπουλος αναφερόμενος και στο ιστορικό ενεργειών που έχουν γίνει επισημαίνει τα εξής : 

ΑΜΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

«Ο Νομός Ηλείας το καλοκαίρι του 2021 επλήγη, για ακόμη μία φορά, από καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού, και δη στον αγροτικό τομέα, είναι τεράστιες.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσέγγισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την στήριξη των αγροτών- παραγωγών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την μανία της πύρινης λαίλαπας. 

Mε νέο άρθρο που εισήχθη στον ν.4797/2021 για την κρατική αρωγή, θεσπίστηκε ειδική διαδικασία για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα, όπως ελαιόδενδρα και άλλα δένδρα, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Eιδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης. Κατά συνέπεια, οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.

Για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων τα συναρμόδια Υπουργεία και ο ΕΛΓΑ ενεργοποίησαν άμεσα την ειδική διαδικασία, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. 

Παρά το γεγονός ότι κινήθηκαν τάχιστα όλες οι διαδικασίες και ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί χρήματα στους πληγέντες, με εξαίρεση προκαταβολές που είχαν δοθεί σε έναν αριθμό λίγο μετά τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα οι αγρότες της Ηλείας να μην μπορούν να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες και είναι εύλογη η αγωνία τους. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιο χρόνο υπολογίζετε θα προχωρήσετε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες της Ηλείας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00