Αρχική » Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι αριθμοί και τα στοιχεία που συγκλονίζουν

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι αριθμοί και τα στοιχεία που συγκλονίζουν

από Άκης Χουζούρης

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή.

Καθώς επιστρέφουμε στη ζωή με γρήγορους ρυθμούς, αφήνοντας σταδιακά πίσω μας την πανδημία του κορωνοϊού, το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο και να σκεφτούμε για τον εαυτό μας σπάνια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποχρεώσεων μας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας φέτος είναι η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και ευεξίας για όλους να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα. Μόνο που αυτό ξεκινά με την εστίαση και την ιεράρχηση της δικής σας ψυχικής υγείας.

Αυτή η ημέρα παίρνει τη μορφή προτροπής για να αναζωπυρώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για το πώς νιώθουμε και μια υπενθύμιση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό αν δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε σε όσα καλούμαστε καθημερινά.

Λόγω του κορωνοϊού όλοι βιώσαμε την απομόνωση, ενώ η εργασία από το σπίτι μάς έκλεισε και μας περιόρισε, κάτι που δοκίμασε τις ψυχικές αντοχές μας. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η ρουτίνα μας ενδέχεται να πάρει νέα μορφή, μπορεί να γίνει πιο ασφυκτική κάτω από το βάρος των διεθνών οικονομικών πιέσεων, επομένως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τα βασικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μάς χρειάζεται εντέλει για να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας, να του αφιερώσουμε μια ώρα που θα σκεφτούμε τη ζωή μας και πού θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κάποιες θετικές συνήθειες.

Και σίγουρα αυτό δεν αφορά μόνο όσους έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν, η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Cottonbro/ Pexels

5 βήματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να αρχίσουμε να κάνουμε θετικές αλλαγές ή να δημιουργήσουμε μελλοντικές υγιεινές συνήθειες:

Συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους

Είμαστε σωματικά δραστήριοι

Εξασκούμαστε στη συνειδητότητα

Μαθαίνουμε μια νέα δεξιότητα

Δίνουμε στους άλλους

Ένας στους οκτώ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε αύξηση κατά 25% στον επιπολασμό του άγχους και της κατάθλιψης παγκοσμίως.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να αναζωπυρωθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η καινοτομία και η συντονισμένη δράση μπορούν να αντιστρέψουν την επιδείνωση της παγκόσμιας ψυχικής υγείας, λένε οι ειδικοί.

Τουλάχιστον ένας στους οκτώ από εμάς επηρεάζεται από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022, στις 10 Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία να «αναθερμάνουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και τη βελτίωσή της», λένε οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Craig Adderley/ Pexels

Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε «μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία «παραμένουν σε ύφεση, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», προσθέτουν.

Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη που προκαλεί η πανδημία, ο ΠΟΥ λέει ότι οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας που επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς απειλούν την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας.

Το κενό θεραπείας

Τουλάχιστον 84 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές το 2021, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά και το χάσμα θεραπείας έχει διευρυνθεί.

Τα άτομα με ψυχικές παθήσεις πεθαίνουν πρόωρα -έως και 20 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο- λόγω σωματικών καταστάσεων που μπορούν να προληφθούν, δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Είναι επίσης πιο πιθανό να υποστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις και στίγμα σε ορισμένες χώρες.

Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται κάθε χρόνο από την κατάθλιψη και το άγχος, τα οποία ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ακόμη και όπου υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια, το στίγμα και οι διακρίσεις εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ο στόχος για την καλή υγεία και ευημερία των Ηνωμένων Εθνών και τη βιώσιμη ανάπτυξη καλεί το 80% των εθνών να ενσωματώσουν την ψυχική υγεία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι το 2030. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2021 έδειξαν ότι μόνο το 25% των εθνών διέθετε κάποιο σύστημα για να το κάνει.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Anna Shvets/ Pexels

Βοηθώντας την ψυχική υγεία των νέων

Οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο ΠΟΥ λέει ότι σχεδόν ένας στους επτά έφηβους ηλικίας 10 έως 19 ετών ζει με κάποια μορφή πάθησης ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία είναι η πέμπτη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα – 45.800 πεθαίνουν κάθε χρόνο, ένας κάθε 11 λεπτά.

Σχεδόν ένας στους πέντε νέους 15-24 ετών σε μια παγκόσμια έρευνα για τον ΠΟΥ ανέφερε ότι συχνά νιώθει κατάθλιψη και ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει πράγματα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μισές παθήσεις ψυχικής υγείας δημιουργούνται στην ηλικία των 14 ετών και το 75% μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Ανάληψη δράσης για την ψυχική υγεία

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2022 φέτος κυμαίνονται από ένα διεθνές συνέδριο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην Ιταλία έως μια αυτοσχέδια θεατρική εκδήλωση στο Δελχί της Ινδίας, για την ευαισθητοποίηση του στίγματος γύρω από τις σκέψεις αυτοκτονίας.

Το θέμα της φετινής #WorldMentalHealthDay είναι: «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».

Ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαρος για το τι πρέπει να συμβεί: «Πρέπει να εμβαθύνουμε στην αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις και να ταιριάξουμε αυτήν την αξία με περισσότερη δέσμευση και επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, σε όλους τους τομείς».

Πηγή: loveyourselfmagazine.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00