Αρχική » ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

από Άκης Χουζούρης

Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα χρέη των ΤΟΕΒ

και να μη χαθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις• Τελική ευθεία για αποζημίωση σταφιδοπαραγωγών• Ανοίγει η πλατφόρμα και για την επίσπορη πατάτα• Τι ζήτησε ο Ηλείος βουλευτής από τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά.

Όλα τα σημαντικά και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα της Ηλείας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει προτείνοντας λύσεις με ανάλογες παρεμβάσεις, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Αρχικώς ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, με βάση την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, έθεσε άμεσα την ανάγκη να προχωρήσει η ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ. Πρόκειται για θέμα που πολλές φορές έχει αναδείξει μέχρι τώρα, αλλά η καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης κρατά σε ιδιαίτερη ανησυχία – όπως είπε και τώρα – τους παραγωγούς μας για την τύχη των καλλιεργειών τους.

Ζήτησε έτσι ο κ. Νικολακόπουλος να υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία, αφού το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί και πολιτικά, όπως και περαιτέρω αυτό της συνολικότερης εξυγίανσης των οικονομικών των ΤΟΕΒ, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο όχι μένουν τα ίδια αλλά δυστυχώς διογκώνονται τα προβλήματα.

Τεκμηρίωση για να

σωθούν οι ενισχύσεις

Εξαιρετικώς σοβαρό και το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων με την ανάγκη να μην χαθούν για τρία βασικά εισοδηματικά προϊόντα της Ηλείας και ειδικότερα την βιομηχανική ντομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα πορτοκάλια.

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε τη σημασία αυτού του θέματος και ζήτησε κάθε δυνατή παρέμβαση από την κυβέρνηση, αφού η οικονομική δυσπραγία για πολλούς αγρότες στην Ηλεία θα είναι μεγάλη και θα έχει διαδοχικές επιπτώσεις στην αγορά και την τοπική μας κοινωνία και οικονομία.

Ο κ. Γεωργαντάς αντιμετώπισε θετικά τις προτάσεις του βουλευτή της ΝΔ  και επεσήμανε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να διαμορφωθεί η ανάλογη τεκμηρίωση, προκειμένου να πειστεί σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να μπορέσουν να στηριχθούν οι αγρότες μας σε αυτά τα προιόντα.

Αποζημιώσεις για

σταφίδα και πατάτα

Σχετικά με την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών που δεν κατάφεραν να διαθέσουν το προϊόν τους ή το διέθεσαν σε χαμηλή τιμή, η υλοποίηση των προηγούμενων ημερών για την αποζημίωση με στόχο να υπάρξει στήριγμα και να συνεχιστεί η παραγωγή είναι θέμα πλέον των αμέσως επόμενων ημερών. Ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε τον κ. Νικολακόπουλο, ότι μετά την έκδοση του ΦΕΚ όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν έχουν προχωρήσει και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταβληθούν και οι ενισχύσεις.

Στο μεταξύ από την συγκεκριμένη συνάντηση έγινε γνωστό ότι άνοιξε και η πλατφόρμα για διάφορα προϊόντα και τις αμέσως επόμενες ημέρες ανοίγει και για την υποβολή αιτήσεων των αγροτών σε ό, τι αφορά τις αποζημιώσεις πατατοπαραγωγών επίσπορης καλλιέργειας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι αποζημιώσεις αναμένεται να δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα . 

Τα προβλήματα

με τον ΕΛΓΑ

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Νικολακόπουλος «έβαλε στο τραπέζι» και τα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας για μία ακόμα φορά την επιβεβλημένη ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού. Αναφέρθηκε άλλωστε και στα λειτουργικά ζητήματα, όπως είχε κάνει και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζο, σημειώνοντας τις δυσκολίες στην διαδικασία αποτελεσματικών εκτιμήσεων αλλά και τις καθυστερήσεις των επιζητούμενων αποζημιώσεων.

Ο κ. Γεωργαντάς παραδέχτηκε ότι πρέπει να απλοποιηθούν πολλές λειτουργίες του ΕΛΓΑ, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και στην τροποποίηση που χρειάζεται για να εκσυγχρονιστεί το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών!

Νέοι αγρότες και

έλλειψη εργατών

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν η ενίσχυση των Νέων Αγροτών. «Πρέπει να συνεχίσουμε» είπε ο Ηλείος βουλευτής «να δίνουμε κίνητρα στους νέους μας, να τους καθοδηγούμε σωστά επάνω στον καλλιεργητικό τομέα για να παίρνουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται με τη στήριξη της πολιτείας και παράλληλα να κρατάμε ζωντανή την ύπαιθρό μας».

Για το θέμα της έλλειψης αλλοδαπών εργατών γης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, αφού αποτελεί ήδη ένα πρόβλημα για τις καλλιέργειες του νομού. Αναφέρθηκε μάλιστα ο κ. Νικολακόπουλος σε πρόσφατες συμφωνίες που έχουν γίνει τόσο με την Αίγυπτο όσο και το Μπαγκλαντές, δύο παραδείγματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν και με άλλες χώρες.

Τέλος, στην ατζέντα της συνάντησης δε θα μπορούσε να λείπει το μεγάλο θέμα της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου, για το οποίο ως γνωστόν ο κ. Νικολακόπουλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και στο πρόσφατο παρελθόν. Ήδη, για το αρδευτικό δίκτυο του Πηνειού έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημοπράτησή του. Για τα υπόλοιπα δίκτυα, τα μεγάλα έργα του εκσυγχρονισμού θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν όπως ήδη έχει δημοσιοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00