Αρχική » Μ. Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση του φαρμάκου της Merck σε εθελοντές που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό

Μ. Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση του φαρμάκου της Merck σε εθελοντές που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό

από Άκης Χουζούρης

Μια δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξετάζει την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων Covid-19 σε ευρείς πληθυσμούς, έχει αρχίσει να προσλαμβάνει άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, καθώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από τα νοσοκομεία με αφορμή ενόψει των νέων παραλλαγών.

Η μελέτη – που διεξάγεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας – επιδιώκει να εγγράψει έως και 10.600 εθελοντές, σύμφωνα με ανακοίνωση των εταίρων την Τετάρτη. Η δοκιμή θα ξεκινήσει με την αξιολόγηση του molnupiravir της Merck & Co., το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να συμμετάσχουν στη μελέτη εάν είναι ηλικίας 50 ετών και άνω ή μεταξύ 18 και 49 ετών είτε με υποκείμενες παθήσεις είτε εάν έχουν ασθενήσει με Covid-19 για λιγότερο από πέντε ημέρες. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν θετικό τεστ PCR εντός των τελευταίων επτά ημερών.

Η μελέτη θα επιτρέψει στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να σχεδιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξάπλωση των αντιιικών θεραπειών στους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο. Τα φάρμακα αυτά έχουν προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στην πανδημία και μπορεί να αντέξουν καλύτερα ενάντια στην ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Όμικρον.

Ενώ ορισμένα αντιιικά φάρμακα έχουν αποδώσει καλά σε δοκιμές, λιγότερα είναι γνωστά για το πώς δρουν σε εμβολιασμένους ανθρώπους. Η μελέτη προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό.

“Είναι στην αρχή της ασθένειας, όταν οι άνθρωποι εξακολουθούν να φροντίζονται στην κοινότητα, που οι θεραπείες για το Covid-19 θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο όφελος”, δήλωσε ο Κρις Μπάτλερ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Μόνο οι μισοί εθελοντές θα λάβουν το αντιιικό φάρμακο, ενώ στους άλλους μισούς θα προσφερθεί η συνήθης φροντίδα. Η δοκιμή θα αξιολογήσει επίσης την αποτελεσματικότητα των θεραπειών στη μείωση της αποβολής του ιού και την ικανότητά τους να αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19.

Πηγή: bloomberg.com, https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/evropi/m-vretania-archizoyn-na-proslamvanontai-atoma-poy-echoyn-molynthei-apo-ton-koronoio-gia-ti-dokimi-antiikon-farmakon/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00