Αρχική » ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:Τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ επί ΝΔ κοστίζουν πολύ ακριβά στους αγρότες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:Τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ επί ΝΔ κοστίζουν πολύ ακριβά στους αγρότες

από Maria Petroutsa

Η αποτυχημένη εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) υπό επιτήρηση από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στην βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέσα σε 12 μήνες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρθεί η διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠ, που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν την ευθύνη της διαχειριστικής ανικανότητας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, με τις  συνεχείς αλλαγές υπουργών και ηγεσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έχει οδηγήσει σε αδυναμία έγκαιρης και διαφανούς κατανομής των επιδοτήσεων στους αγρότες.

Η δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κακές διαχειριστικές πρακτικές αποτυπώνονται μάλιστα στις μειωμένες και προβληματικές πληρωμές κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι που έχει προκαλέσει οργή στον αγροτικό κόσμο, που πληρώνει τα λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν οι βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τις καταχρηστικές πρακτικές από συμβούλους και ΚΥΔ, οι οποίοι απέσπασαν σημαντικά ποσά που προορίζονταν για τους αγρότες, ενώ τονίζουν ότι η έλλειψη δράσης από την πλευρά της κυβέρνησης δείχνει μια τάση προς ευνοιοκρατία και αδιαφορία για τους αγρότες.

Με την ερώτησή τους, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις πληρωμές των ενισχύσεων, τις ανάγκες σε προσωπικό και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, τις ενέργειες για την άρση των συγκρούσεων αρμοδιοτήτων και τα μέτρα για την ανάκτηση των παρακρατημένων ενισχύσεων.

Πιο συγκεκριμένα ζητούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη βουλή για τις πληρωμές που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, την αναδιανεμητική, τους νέους αγρότες, τις 18 συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 33 οικολογικά σχήματα, καθώς και για τις πληρωμές που δεν έχουν γίνει. Ζητούν, μάλιστα, να κατατεθούν οι σχετικές αναλυτικές καταστάσεις  με τον αριθμό των αιτήσεων, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό στο ΣΣ ΚΑΠ, τον αριθμό των παραγωγών, τα ποσά που πληρώθηκαν μαζί με τις αιτήσεις που εκκρεμούν και τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν. Επιπλέον, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν ποιες είναι οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση των πολύπλοκων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα οικολογικά σχήματα και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών αυτών. Τέλος ζητούν ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων δράσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Μαΐου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00