Αρχική » Μιχάλης Κατρίνης: «Ποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια;»

Μιχάλης Κατρίνης: «Ποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια;»

από Maria PetroutsaΒασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην ΕΡΤ:
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είπε:
«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες 10 μονάδων σε σχέση με το ποσοστό της στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια έχουν αποτύχει. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι η ακρίβεια είναι θέμα λίγων μηνών. Το 2022 έλεγε ότι είναι εισαγόμενη. Φτάσαμε τελικά στον Απρίλιο του 2024 και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει φτάσει να είναι υπερδιπλάσιος στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός επίσης έλεγε ότι κρατά σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ για να μαζεύει υπερέσοδα και να τα διανέμει με το market pass, το οποίο όμως μετά τις εκλογές καταργήθηκε ενώ ο ΦΠΑ παρέμεινε υψηλός. Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι το μέτρο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά ήδη διατροφής δεν θα λειτουργήσει όμως το μέτρο αυτό το προτείνει και η ευρωπαϊκή επιτροπή στην οποία έστειλε τώρα επιστολή ο Πρωθυπουργός. Η Πορτογαλία το εφάρμοσε και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε 19 μονάδες, στην Πολωνία μειώθηκε 18 μονάδες με τον μέσο όρο μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο να είναι 11,2 μονάδες ενώ στην Ελλάδα μόλις 6,6 μονάδες. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των super market παραδέχονται ότι αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί οι τιμές των τροφίμων θα μειωθούν άμεσα.
Τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει υπερέσοδα από τον ΦΠΑ τα οποία χρησιμοποιεί προκειμένου να ενισχύει το δήθεν οικονομικό θαύμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο όμως καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και τον τραπεζικό δανεισμό ενώ τα χρέη των πολιτών κάθε μήνα αυξάνονται.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να κάνει διαπιστώσεις όταν μετά από 2.5 χρόνια ακρίβειας η αύξηση των τιμών έχει φτάσει το 30%, όταν μέχρι το καλοκαίρι του 2023 δεν είχε επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια και όταν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η ακρίβεια καθημερινά διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει διαπιστώσεις, καταθέτει προτάσεις. Πρώτον τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και δεύτερον τη σύσταση αρχής προστασίας καταναλωτή. Πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει εγκαίρως και θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικά και μπορούν να ανακουφίσουν τους πολίτες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00