Αρχική » Με επιτυχία παρουσιάστηκε στον Πύργο το βιβλίο του Ηλείου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου «Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής

Με επιτυχία παρουσιάστηκε στον Πύργο το βιβλίο του Ηλείου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου «Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής

από Maria Petroutsa

  • Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος: «Τα τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου έχουν γίνει συνθήματα ζωής»

«Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής», όπως τις έζησε ο “δικός” μας Ηλίας Ανδριόπουλος, κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου. Την εκδήλωση για τον κορυφαίο Ηλείο μουσικοσυνθέτη, διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Ψηφιακό Άλμα”.


Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το κοινό, συνεχάρη τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών σημειώνοντας στον χαιρετισμό του: «Απόψε γνωρίζουμε μια άλλη πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου του “δικού” μας Ηλία Ανδριόπουλου. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος είναι ο μουσικός όλων των ανθρώπων. Είναι στην «ψυχή» τους, μέσα από τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά προάστια», την «Πλατεία Βάθης», κι άλλα πολλά τραγούδια που έχουν γίνει συνθήματα ζωής, γιατί έχουν εκφράσει συλλογικούς, λαϊκούς, διαχρονικούς καημούς και πόνους αυτού του λαού. Είμαστε υπερήφανοι που είσαι συμπατριώτης μας. Τα πρώτα βήματα τα έκανες ανάμεσα στα όμορφα πλατάνια και τα γάργαρα νερά το Λαντζόι, εκεί όπου η φύση υμνεί το Θείο. Όλο αυτό το τοπίο εκτιμώ ότι έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση ενός ανεξάντλητου ταμιευτήρα καλλιτεχνικών δημιουργημάτων. Η ζωή σου ολόκληρη είναι γεμάτη προσφορά. Και σήμερα, σ’ ευχαριστούμε πολύ που αποτυπώνεις έργο σου σ’ αυτό το αναντικατάστατο επικοινωνιακό μέσο, το βιβλίο».


Ηλ. Ανδριόπουλος: «Η τέχνη σμιλεύει την ποιότητα των ανθρώπων»
Στο νέο του δοκίμιο «Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής» Ηλίας Ανδριόπουλος εξιστορεί την Ελλάδα της αθωότητας – όπως ο ίδιος την έζησε, με τρόπο απλό και νοσταλγικό ενώ ρίχνει τη ματιά του στη μουσική, τη τέχνη, τον πολιτισμό, την ελληνικότητα.
Πρώτος το λόγο, εκ των ομιλητών, πήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου Πύργου, Θοδωρής Παναγόπουλος, ο οποίος διάβασε το βιογραφικό του συνθέτη, κι αναφέρθηκε στο έργο του όπως αυτό έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και τη συμβολή του στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.


Ο Δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου αφού νωρίτερα αναφέρθηκε εν συντομία στη γνωριμία του με τον Ηλία Ανδριόπουλο.
Η Διευθύντρια στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, Δρ. Παιδαγωγικής, Νίκη Κατσιάπη μίλησε για τις μελωδίες που…αναβλύζουν από τις σελίδες του βιβλίου και τη διαρκή εξομολογητική διάθεση αγάπης του συνθέτη προς το κοινό του.

  • Η παρουσίαση έκλεισε με τις ευχαριστίες του Ηλία Ανδριόπουλου προς το κοινό και τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στους ομιλήσαντες. Φανερά συγκινημένος, με λόγο ποιητικό και ευαίσθητο μίλησε για την ευθύνη του καλλιτέχνη αλλά και την συμβολή της τέχνης στη ζωή μας, τονίζοντας: «Εάν αποφασίσει ένας καλλιτέχνης να μιλήσει για την εποχή του, να το κάνει με τρόπο που να διαφέρει. Ο λόγος του να είναι τολμηρός και το πνεύμα του ελεύθερο. Ο καλλιτέχνης, τα συναισθήματα του αφουγκράζεται και μέσω της τέχνης τα εκφράζει. Η καθημερινότητα είναι πολλές φορές πεζή και ανυπόφορη. Με ένα καλό βιβλίο, μια καλή μουσική, προσπαθούμε να ανοιχτούμε στο όνειρο και το ταξίδι της ζωής μας. Η τέχνη κάνει τους ανθρώπους καλύτερους και σμιλεύει την ποιότητά τους».
    Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέλυ Μπεβούδα. Αμέσως μετά ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Μικτή Χορωδία Πύργου να ερμηνεύει τρία γνωστά τραγούδια του συνθέτη, υπό την διεύθυνσή κ. Παναγόπουλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00