Αρχική » Μήνυμα Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

από Maria Petroutsa


Το περιβάλλον έχει ανάγκη την ενεργό συμμετοχή όλων μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. δήλωσε:

«Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024, με κεντρικό σύνθημα «Να γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης» (BECOMING #GENERATION RESTORATION), ένα θέμα που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα. Είναι μια προτροπή να συμμετέχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την ερημοποίηση και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, να σώσουμε τα είδη από την εξαφάνιση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Η ερηµοποίηση, η υποβάθμιση της γης που επηρεάζει περίπου το 1/4 της επιφάνειας του πλανήτη και απειλεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 100 χώρες, ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, μεταξύ αυτών της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπερβολική ή η μη αποδοτική χρήση των υδάτων, η υπερβόσκηση και η αποψίλωση των δασών. Εκτιμάται ότι το 15% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προέρχονται από την αποδάσωση. Η αποψίλωση των δασών απειλεί επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους.
Εξάλλου, οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει διάβρωση των εδαφών με συνέπεια τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και την ερημοποίηση. Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο είναι οι λοφώδεις, οι επικλινείς περιοχές που καλλιεργούνται εντατικά, οι ορεινές που υπερβόσκονται, οι παραθαλάσσιες στις οποίες έχει διεισδύσει η θάλασσα στον υπόγειο υδροφορέα, λόγω των εντατικών, υπερβολικών σε αριθμό και σε βάθος γεωτρήσεων καθώς κι εκείνες οι περιοχές στις οποίες δεν λαμβάνονται μέτρα μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά.
Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί ενιαία στρατηγική και τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και τον περιορισμό της επέκτασής της, ενταγμένα σε ένα ευρύ πλαίσιο, εναρμονισμένο µε τη θέση της ανθρωπότητας μέσα στη βιόσφαιρα, διαμορφώνοντας μια νέου τύπου ανάπτυξη που θα απαιτεί την ελαχιστοποίηση των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση, τη διάσωση και προστασία των δασών, δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης. Η αποκατάσταση του δασικού τοπίου μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να μειώσει την υποβάθμιση του εδάφους.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση, πλαίσιο που παρουσίασε πριν από δύο ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει νέες τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτές προκύπτουν, κατά βάση, από τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση καθώς και μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας.
Οι τρεις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται σε πόρους για τις προληπτικές δράσεις, ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 270 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν στο πρόγραμμα Antinero, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία δασικών δρόμων, το οποίο φέτος έχει προχωρήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στην δασική μεταρρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή τον Απρίλιο και πλέον έχουμε τις πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της χώρας, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3,5 μήνες ενώ η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.
Μάλιστα, στις 19 διαχειριστικές μελέτες που έχουν ανατεθεί για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, περιλαμβάνονται και δύο μελέτες για περιοχές αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου και δύο του δασαρχείου Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, αφορούν τα δασικά συμπλέγματα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας, Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυση, Λαπίθα Σμέρνας και Ζαχοβουνίου Καλλιθέας. Στόχος τους είναι η αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών, η προστασία του τοπίου, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενικότερα στην θωράκιση των δασών και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις που συμβάλλου στην μείωση του κινδύνου της ερημοποίησης.
Παράλληλα, σημαντική είναι η λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση, με παρεμβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, οι οποίες εκτιμάται πως θα καλύψουν περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων.
Πέρα όμως από την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, περισσότερο από όλα το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Ο άνθρωπος ανήκει στο περιβάλλον και εξαρτάται από αυτό και παράλληλα επεμβαίνει δραστικά στη διαμόρφωσή του. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας.
Στην πλανητική αυτή προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι και να υπενθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής.
Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή!

.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00