Αρχική » Κίνα: Η εκτίναξη του bitcoin αυξάνει το ενδιαφέρον για το ψηφιακό γουάν

Κίνα: Η εκτίναξη του bitcoin αυξάνει το ενδιαφέρον για το ψηφιακό γουάν

από Άκης Χουζούρης

H κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ψηφιακού γουάν στη χώρα, αλλά έχει υλοποιήσει μία σειρά πιλοτικών προγραμμάτων

Το ενδιαφέρον για το ψηφιακό γουάν μπορεί εν μέρει να τροφοδοτείται από την εκτίναξη της τιμής του bitcoin, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, παρά το γεγονός ότι το κρυπτονόμισμα είναι απαγορευμένο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το ψηφιακό γουάν αποτελεί ένα παράδειγμα ψηφιακού νομίσματος μίας κεντρικής τράπεζας που αποσκοπεί στη μερική αντικατάσταση μετρητών. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC), η οποία εργάζεται από το 2014 για αυτό, το θεωρεί ως έναν τρόπο για να προωθηθούν οι συναλλαγές χωρίς μετρητά. Πρόκειται ουσιαστικά για την ψηφιακή εκδοχή του παραδοσιακού χρήματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διευθυντής ερευνών της PBOC, Wang Xin, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της αγοράς στο ψηφιακό γουάν είναι «πολύ ισχυρό και όλοι παρακολουθούν προσεκτικά».

«Από τη μία πλευρά, αυτό έχει να κάνει με ότι όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εργάζονται για την ανάπτυξη εγχώριων ψηφιακών νομισμάτων», είπε ο Wang, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεων του από το CNBC. «Από την άλλη πλευρά, αυτό (το ενδιαφέρον) μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του bitcoin», πρόσθεσε.

Η τιμή του bitcoin έκανε αλλεπάλληλα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, ενώ από την αρχή του 2021 έχει διπλασιασθεί. Ωστόσο, το ψηφιακό γουάν δεν θα είναι σαν το bitcoin,το οποίο δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα. Επίσης, το bitcoin βασίζεται στην τεχνολογία blockchain ενώ είναι ασαφές ακόμη που θα βασίζεται το ψηφιακό γουάν.

Εως σήμερα, η PBOC δεν έχει δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ψηφιακού γουάν στη χώρα, αλλά έχει υλοποιήσει μία σειρά πιλοτικών προγραμμάτων σε κινεζικές πόλεις. Αυτά συχνά έχουν τη μορφή λοταρίας, όπου οι πολίτες στις πόλεις αυτές μπορούν να ζητήσουν το ψηφιακό γουάν και στη συνέχεια να το ξοδέψουν σε λιανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πηγή: www.imerisia.gr, Φωτο: AP Images

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00