Αρχική » Ισχυρά μηνύματα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε απο το κέντρο πρόληψης “Παρεμβάσεις” σε συνεργασία με φορείς και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ήλιδας

Ισχυρά μηνύματα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε απο το κέντρο πρόληψης “Παρεμβάσεις” σε συνεργασία με φορείς και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ήλιδας

από Maria Petroutsa


«Η αγάπη δεν έχει βία. Η αγάπη δεν κακοποιεί και δεν πληγώνει»
«Η αγάπη δεν έχει βία. Η αγάπη δεν κακοποιεί και δεν πληγώνει». Αυτό είναι το μήνυμα της εκδήλωσης για τη Βία στις συντροφικές σχέσεις που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Ιουνίου από το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις» στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, σε συνεργασία με φορείς και υπό την αιγίδα του δήμου Ήλιδας.


Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών του νομού αλλά και πολιτών αναδείχτηκαν και συζητήθηκαν από τους ομιλητές – εξειδικευμένους επιστήμονες σημαντικά ζητήματα για την κατανόηση του φαινομένου της κακοποίησης στις συντροφικές σχέσεις που παίρνει όλο και περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κ. Νικόλαος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, προλόγισε την εκδήλωση αναδεικνύοντας την ανάγκη σαν κοινωνία και σαν πολίτες να υψώσουμε τοίχος προστασίας απέναντι στα θύματα αλλά και να σταθούμε σθεναρά, δυναμικά και ουσιαστικά απέναντι στους θύτες λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε αυτόν της καταστολής της ενδοοικογενειακής βίας.
«Η βία δεν είναι αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται με όποια μορφή και αν εκφράζεται. Και χρειάζεται μια συντονισμένη και συντεταγμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου με σεβασμό, ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και διακριτικότητα να σταθούμε απέναντί της, να προστατέψουμε τα θύματα και να τους δημιουργήσουμε το ασφαλές εκείνο περιβάλλον προκειμένου να αποβάλλουν τον φόβο και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην ψυχοσωματική τους κατάσταση μια τέτοια τραυματική εμπειρία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοροβέσης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος Χρήστος μέσω της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κας Θεώνης Γεωργοπούλου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας, κα Χαλικιά Ασημίνα, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Αλέξανδρος Γεωργουλής.


Παραβρέθηκαν επίσης οι Διοικήτριες των νοσοκομείων Αμαλιάδας κα Μαρία Μπαχού και Κρεστένων κα Παπαδοπούλου Αριστέα, ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Ιωάννης Τερζής, η πρώην Αναπλ. Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ηλείας κα Ζωή Αναστασοπούλου, ο ταμίας του Κέντρου Πρόληψης κ. Νικόλαος Σιαψάλης, ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης κ. Ιάκωβος Βαρούχας και ο Αναπληρωτής του κ. Ιωάννης Σαραβάκος.
Κεντρική ομιλήτρια η κα Σπανέα Ευφροσύνη, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σύνταγμα που μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της ανέπτυξε το θέμα της αμφιθυμίας, της ματαίωσης και της ελπίδας στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δίνοντας απαντήσεις στο γιατί για γυναίκα παραμένει ή επιστρέφει σε μια κακοποιητική σχέση.
Από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Πύργου ο κ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος ενημέρωσε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο στις γυναίκες της περιοχής που έχουν υποστεί βία και απευθύνονται εκεί, σε επίπεδο συμβουλευτικής, υποστήριξης και καθοδήγησης, αναδεικνύοντας ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί για τις οποίες η Πολιτεία χρειάζεται να μεριμνήσει. Από το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις» η κα Γιώτα Τσαπαρδώνη αναφέρθηκε στα στοιχεία που καλλιεργούνται στον νέο άνθρωπο στους κόλπους της οικογένειας και είτε ενισχύουν την μετέπειτα ανάπτυξη υγειών συντροφικών σχέσεων είτε αναπαράγουν τη βία διαιωνίζοντας την κακοποίηση στις επόμενες γενιές. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Νάντια Μανιάτη, δημοσιογράφος.


Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια. Το ένα εργαστήρι πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της κας Σπανέα, με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματικών υγείας από κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του νομού, εμβαθύνοντας στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοποίησης από τους επαγγελματίες και εστιάζοντας στην πρώιμη αναγνώριση ενδείξεων των κακοποιητικών σχέσεων και στις επιπτώσεις για τα παιδιά. Το δεύτερο εργαστήρι αφορούσε στην ενδυνάμωση των γυναικών προσεγγίζοντας με βιωματικό τρόπο τα στερεότυπα που μεταφέρονται και διαιωνίζουν τις έμφυλες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, το οποίο συντόνισε η κα Χαντζηκωνσταντίνου Σωτηρία, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης.
Οι «Παρεμβάσεις» ευχαριστούν θερμά όσους συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους συνεργαζόμενους φορείς: Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Πολιτικής και προστασίας της Οικογένειας, το Δίκτυο Μαιών Ν. Ηλείας, τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες των δήμων της Ηλείας, την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης δήμου Ήλιδας και βέβαια τον κ. Χριστοδουλόπουλο που υποστήριξε και έθεσε υπό την αιγίδα του δήμου Ήλιδας την εκδήλωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00