Αρχική » Η σεμνή και συγκινητική εκδήλωση για τον μαχητή των ερτζιανών Σπύρο Μπεράτη

Η σεμνή και συγκινητική εκδήλωση για τον μαχητή των ερτζιανών Σπύρο Μπεράτη

από Άκης Χουζούρης


Ο διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος του Μουσείου Ραδιοφώνου Αμαλιάδας κ. Θεόδωρος Τριγωνίδης, μπροστά από τον πρώτο πομπό, που λειτούργησε το ερευνητικό μυαλό του κ. Σπύρου Μπεράτη, όταν για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά ακούστηκε από ραδιοφώνου το <<εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας>>! Κάτω το ραδιόφωνο του 1930 αμερικανικής προέλευσης.

Όπως  έλεγε κι ένα τραγούδι με τον Γιάννη Πουλόπουλο,  <<ο παλιός φωνόγραφος πάνω στο τραπέζι άρχισε να παίζει…>>, το αντικείμενο αυτό είναι από τα πολλά που υπάρχουν και εκτίθενται στο Μουσείο Ραδιοφώνου, όπως έγινε χθες βράδυ Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της εκδήλωσης απόδοσης τιμής στον άνθρωπο που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη ραδιοφωνία και στη μεγάλη του αγάπη για την πόλη του την Αμαλιάδα. Στο Συνεδριακό Κέντρο έλαβε χώρα η επίσημη ένταξη του Ρ.Σ.Α. στην Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ελλάδας και η τιμή για τον μαχητή των ερτζιανών Σπύρο Μπεράτη,  όπως αναφέραμε χθες στο Αρθρορεπορτάζ μας.  Η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, που βλέπετε στη φωτογραφία, έκανε τις παρουσιάσεις και είχε τον γενικό συντονισμό της σεμνής και συγκινητικής εκδήλωσης.

Κατά χρονολογική σειρά έγιναν τα εξής :  Χαιρετισμός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του δημιουργού Σπύρου Μπεράτη.

Αμέσως μετά έκανε χαιρετισμό ένας ευπατρίδης της Αμαλιάδας, ο άνθρωπος που ανταποκρινόταν πάντα στις ανάγκες λειτουργίας του σταθμού, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδάκος, που ως Πρόεδρος σήμερα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας τίμησε με πλακέτα τον ιδρυτή του Σταθμού, εξιστόρησε αρκετά περιστατικά, με αποκορύφωμα, παρά τα προβλήματα υγείας του κ. Μπεράτη, να πάει πριν από τρεις εβδομάδες στα Ιωάννινα, προκειμένου να παραλάβει ένα νέο πομπό.  Τόσο πολύ αγαπά το Ραδιόφωνο και την Αμαλιάδα, επεσήμανε ο κ. Παπαδάκος.!

Με πολύ συγκινητικά λόγια μίλησε ο Δήμαρχος Ήλιδας  κ. Γιάννης Λυμέρης, για τον άνθρωπο που έκανε γνωστό το όνομα της Αμαλιάδας σε όλο τον κόσμο κι επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία του Μουσείου Ραδιοφώνου, πριν από τρία χρόνια και το οποίο λειτουργεί στο ισόγειο του κτηρίου του Ρ.Σ.

Στη συνέχεια η κα Νίκη Κοκκαλιάρη  αναπτύσσοντας το βιογραφικό του τιμώμενου έκανε εξιστόρηση της συνολικής διαδρομής του, από την γέννησή του μέχρι σήμερα.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Δ.Ρ/Τ.Μ.Ε.  Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Ζεϊμπέκης, ο οποίος αναφέρθηκε με  θαυμασμό και  συγκίνηση στον κ. Μπεράτη και τόνισε ότι σε δύσκολα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει το 1952 το Ραδιόφωνο  και ήμερα αφήνει ένα εξαιρετικό υλικό, που μπόρεσε να συλλέξει και να διασώσει. Ταξίδεψα, είπε με έμφαση ο κ. Ζεϊμπέκης από τη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσω αυτό τον άνθρωπο.  Η Ένωση επίσης αποδέχεται ως πρώτο αρωγό μέλος τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, που εσύ δημιούργησες!

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δ.Ρ/Τ.Μ.Ε.  κ. Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο, ο οποίος είπε με έμφαση ότι ο Σπύρος Μπεράτης  πάντα ήθελε να ενταχθεί στην ¨εν λόγω  Ένωση ο Ρ.Σ.Α.  Το έργο του, πρόσθεσε, πρέπει να μείνει και να αναβαθμιστεί καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Λυμπέρη και τον κ. Αδαμάκο, να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ανάπτυξη του Σταθμού.

Όταν πήρε το λόγο ο γιος του ιδρυτή κ. Θεόδωρος Σπ. Μπεράτης,  το κλίμα συγκίνησης ήταν έντονο. Ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε την πρόοδο του Σταθμού.

Επίσης απεύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο  οποίος αποκάλεσε τον κ. Μπεράτη <<ζωντανό θρύλο>>!

Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Ρ.Σ.Α.  κ. Σπύρος Τζουλέκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  κ.  Νίκος Σαψάλης, ο οποίος πρότεινε να δοθεί στο Σταθμό το όνομα του δημιουργού Σπύρου Μπεράτη! 

Τέλος ο Δήμαρχος κ. Λυμπέρης πρόσφερε στον κ. Ζεϊμπέκη το Λεύκωμα για την ιστορία του Ρ.Σ.Α.  με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρει ο ιδρυτής του Σταθμού.

Πηγή: https://avgipyrgou.gr/i-semni-kai-sygkinitiki-ekdilosi-gia-ton-machiti-ton-ertzianon-spyro-mperati/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00