Αρχική » Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην πόλη της Αμαλιάδας και η ιστορική ξενάγηση του στο μουσείο Νίκος Μπελογιάννης. (video)

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην πόλη της Αμαλιάδας και η ιστορική ξενάγηση του στο μουσείο Νίκος Μπελογιάννης. (video)

από Maria Petroutsa

Την Τετάρτη 29 Μαΐου  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε την πόλη της Αμαλιάδας στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας του για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές 2024. Μετά από στάσεις στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, έφτασε και στην γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη, την Αμαλιάδα.

Ο Νίκος Μπελογιάννης αποτελεί εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας και η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη δεν αποτελεί παρά καθοριστική στιγμή για την θητεία του Νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ανθρώπους  που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην  διαμόρφωση του σήμερα. Με τον θάνατό του και τον άδικο τρόπο εκτέλεσης του ο Νίκος Μπελογιάννης έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της ελληνικής Αριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από την οικία Μπελογιάννη και εκεί αρκετοί δημότες του Δήμου Ήλιδας τον περίμεναν με ενθουσιασμό. Όλοι  τον υποδέχθηκαν με χαμόγελα και αρκετοί από αυτούς με μια θερμή αγκαλιά. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ένας 92χρονος δημότης του δήλωσε την απογοήτευση του για την τωρινή κατάσταση και του εξιστόρησε άγνωστες στιγμές από το παρελθόν. Ο Στέφανος τον άκουγε με προσοχή και υποσχέθηκε ότι θα βάλει τα δυνατά του να τον κάνει περήφανο. Δυο νέες συγγραφείς από την περιοχή μας η Μαρία Κατούφα και η Έλενα Κακολύρη του έκαναν δώρο το βιβλίο τους «Η άλλη όψη». Ο κ. Κασσελάκης αισθάνθηκε συγκινημένος με το δώρο και επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να εξαλειφθεί η βία απέναντι στις γυναίκες αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Στην συνέχεια μέλη της Δημοτικής Αρχής και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας τον οδήγησαν στους χώρους της οικίας Μπελογιάννη που πλέον αποτελεί μουσείο, με ντοκουμέντα και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Μπελογιάννη. Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τον υποδέχθηκε και  φρόντισε να τον ξεναγήσει στους χώρους του μουσείου. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόταν από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Καλαματιανό ο οποίος συμμετείχε στην ξενάγηση και την πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη. Η υπεύθυνη του μουσείου έδωσε μια πλήρη ανάλυση των ιστορικών ντοκουμέντων που αφορούσαν τον Νίκο Μπελογιάννη και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ζωής του. Ο Στέφανος παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσοχή. Προσωπικά χειρόγραφα του Νίκου Μπελογιάννη, φωτογραφίες του, κοσμήματα αλλά και ενδύματα του, του τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Στην συνέχεια οδηγήθηκε στο βιβλίο των επισκεπτών και εκεί προς έκπληξη όλων ο Στέφανος Κασσελάκης κατέγραψε τις σκέψεις του που συμπλήρωσαν μια ολόκληρη σελίδα. Σηκώνοντας το κεφάλι του, δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνηση του και ανέφερε ότι τώρα αντιλαμβάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και τον ρόλο του Νίκου Μπελογιάννη.

Στην συνέχεια προχώρησε σε συνέντευξη στα τοπικά μέσα και πριν αποχωρήσει ο Δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεώνη Γεωργοπούλου του έδειξαν ένα τελευταίο μέρος από τα ντοκουμέντα του μουσείου όπου πολύ μακριά από την πόλη της Αμαλιάδας, στην Ουγγαρία υπάρχει ένα χωριό που δέχτηκε τους Έλληνες  πολιτικούς πρόσφυγες κατά την περίοδο του Εμφύλιου πολέμου.  Το χωριό ονομάστηκε Μπελογιάννης προς τιμήν του Νίκου και η κεντρική πλατεία του χωριού λέγεται πλατεία Αμαλιάδος. Η κ. Θεώνη Γεωργοπούλου τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψη της εκεί τον περασμένο Οκτώβριο και του ανέφερε ότι τα παιδιά 3ης γενιάς των προσφύγων ακόμα μιλούν Ελληνικά.

Στην συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης κατευθύνθηκε στην έξοδο αλλά ο ενθουσιασμός του κόσμου δεν τον άφηνε να προχωρήσει παρά το πιεσμένο πρόγραμμα του. Επισκέφθηκε δυο επιχειρηματίες της περιοχής και έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει πάλι μετά τις Ευρωεκλογές.

 Δείτε το σχετικό βίντεο:

Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ και βίντεο για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00