Αρχική » Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για τον αποκλεισμό αγροτών της Ηλείας από τα σχέδια βελτίωσης: «Να αποκατασταθεί η αδικία»

Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για τον αποκλεισμό αγροτών της Ηλείας από τα σχέδια βελτίωσης: «Να αποκατασταθεί η αδικία»

από Maria Petroutsa

Σε νέα παρέμβαση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στην Ηλεία, προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Με δήλωσή του ο Βουλευτής επισημαίνει πως «η καθημερινότητα των παραγωγών έχει γίνει εξαιρετικά ασφυκτική, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά, των μειωμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαπιστώνουμε πως δεκάδες αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -πολλοί από αυτούς και στην Ηλεία-, μένουν εκτός σχεδίων βελτίωσης εξαιτίας τη μη κάλυψης από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλοί επιλαχόντες της πρόσκλησης των σχεδίων βελτίωσης που δεν είναι δικαιούχοι, λόγω μη επαρκών πόρων. Είναι κάτι το απαράδεκτο, που πρέπει άμεσα να διορθωθεί.»

Ειδικότερα, στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι ο αποκλεισμός παραγωγών από το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης είναι ξεκάθαρα μια αρνητική εξέλιξη, καθώς νέοι αγρότες που χρειάζονται ενωσιακούς πόρους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσης και των εγκαταστάσεών τους, βλέπουν να μένουν εκτός, δίχως δικιά τους υπαιτιότητα. Ουσιαστικά, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μόνο ένας στους τρεις αιτούντες επωφελείται του συγκεκριμένου προγράμματος. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των παραγωγών που ενώ πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τελικά μένουν εκτός λόγω μη επάρκειας πόρων.

Για τον λόγο αυτό, ο Διονύσης Καλαματιανός ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:  

  1. Θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας;
  2. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση για τους επιλαχόντες που μένουν εκτός προγράμματος;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00