Αρχική » Επικοινωνία Αυγερινοπούλου Καραμανλή: «Υπεγράφη μελέτη για το Φράγμα Πηνειού ύψους 8.610.000

Επικοινωνία Αυγερινοπούλου Καραμανλή: «Υπεγράφη μελέτη για το Φράγμα Πηνειού ύψους 8.610.000

από Άκης Χουζούρης

Τίθενται οι βάσεις για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας

Υπεγράφη η μελέτη ύψους 8.610.434,72€ για το Φράγμα Πηνειού και τη Λίμνη Καραμανλή ενημερώνει η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατόπιν νεότερης τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η κα Βουλευτής, η οποία παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία για την ανακαίνιση και ανάδειξη του φράγματος και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας, είχε ήδηενημερώσει για την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της μελέτης και την επικείμενη υπογραφή. Σήμερα, ο κ. Υπουργός υπέγραψε τη μελέτη, η οποία διακρίνεται σε τέσσερα επίπεδα και οδηγεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Νομό, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού

Ενεκρίθη, ακόμη, η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 3.500.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) για την σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση προσβασιμότητα ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας», ενώ εγκρίθηκε και η διακήρυξη και των λοιπών τεύχων δημοπράτησης, ως εξής: α)Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας με το Παράρτημά της, β) Τεύχος Συγγραφής Υποχρεώσεων, γ) Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων, δ) Τεύχος Προεκτιμώμενης Αμοιβής και ε) Ευρωπαϊκό ενιαίο έγγραφο Σύμβασης. 

Αντικείμενο της εν λόγω μελέτης είναι: ✓ Η υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του ταμιευτήρα Πηνειού – Διαχείριση του υδατικού δυναμικού.✓ Η διερεύνηση έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα Πηνειούαπό γειτονικές υδρολογικές λεκάνες εφ’ όσον υπάρξουν οι δυνατότητες αυτές. ✓ Η εφαρμογή διατάξεων του Κ.Α.Φ. (ΦΕΚΒ/30-12-2016) «Έγκριση Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων – Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων» για τα υφιστάμενα έργα του φράγματος και των συνοδών τους έργων.✓ Η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ελέγχου της παρακολούθησης του φράγματος και των συνοδών έργων του ταμιευτήρα Πηνειού ή και του συνόλου των έργων. ✓ Η περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών και την ανάδειξή τους. ✓ Η αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα με κατάλληλα αλιεύματα. ✓ Η κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή Μανωλάδας εντός του Ν. Ηλείας και η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, συντήρησης με τα νέα δεδομένα των κατασκευασμένων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων. ✓ Ο έλεγχοςεπάρκειας των έργων προσαγωγής στις αρδευόμενες περιοχές (διώρυγες Βόρεια και Νότια). ✓ Η κατασκευή νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης, με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και του φράγματος Βλαχαίικου.

Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τον Γενικό Διευθυντή της Γ.Δ. Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, κ. Αντώνη Κοτσώνη, που προτεραιοποίησαν την ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την ανάδειξη του Φράγματος Πηνειού και που με τις ενέργειές τους κατέστησαν εφικτό να τεθούν οι βάσεις για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας.

Με βάση την μελέτη, σειρά έργων θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, την ασφάλεια του φράγματος και την υποστήριξη των υποδομών, την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας, την αναβάθμιση των δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, την κατασκευή νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης, αλλά και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας. Η μελέτη θα αναδείξει το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, ενώ θα βελτιωθεί και το οδικό δίκτυο πλησίον της λίμνης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00