Αρχική σελίδα ΕιδήσειςΗλειακά Νέα «Εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τη μεταφορά απορριμμάτων από Ποτόκι και Κονιδέικα» – Τι απάντησε ο Στ. Πέτσας στον Α. Νικολακόπουλο

Χρηματοδοτήσεις που θα δώσουν λύση για την μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών από το Ποτόκι και τα Κονιδέικα των Δήμων Πύργου και Ήλιδας αντίστοιχα, στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς δρομολογούνται και μάλιστα σύντομα, όπως απάντησε χθες στη Βουλή ο Αναπλ. Υπουργός  Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτηρίζοντας πιο «ώριμο» το αίτημα για τα Κονιδέικα, ανακοίνωσε στον βουλευτή της ΝΔ ότι είναι σε εξέλιξη άμεση χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση, και αναμένεται να υπογραφεί την ερχ. Εβδομάδα για την μεταφορά 35.000 τόνων δεματοποιημένων  απορριμμάτων από την συγκεκριμένη περιοχή.

Για το θέμα του Ποτοκίου, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απαίτηση μιας μεγαλύτερης και ευρύτερης προσπάθειας για προϋπολογισμό ύψους 970.160 ευρώ με σκοπό την μεταφορά ενός πράγματι μεγάλου όγκου απορριμμάτων από μια πανέμορφη όπως είπε φυσική τοποθεσία.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι υπάρχει ζήτημα καθυστέρησης πολλών ετών με αποτέλεσμα ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα να εξελίσσεται σε θέμα δημόσιας υγείας αλλά και κινδύνου πρόκληση πυρκαγιάς. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο  βρίσκεται σε συνεννόηση και με την Γραμματεία  του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ώστε να υπάρξει σίγουρα παρέμβαση.  

«Καταλαβαίνω  ότι για το Ποτόκι έχουν απογοητευθεί και πικραθεί οι πολίτες με τις υποσχέσεις που άκουσαν στο παρελθόν, αλλά εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι ότι εντός του μηνός θα έχουμε λύση το πρόβλημα σε συνεννόηση με τον κ. Γραφάκο (Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων) για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια συνεκτική πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων και την μεταφορά αυτών από μια περιοχή που είναι «κόσμημα» σε περιοχή Natura και δεν μπορεί να είναι χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών γιατί κάποιους μπορεί να βόλευε εκείνη την χρονική συγκυρία. Άρα η δέσμευσή μας για σαφές χρονοδιάγραμμα που ζητάτε είναι η επόμενη εβδομάδα για την θέση Κονιδέικα και εντός του μήνα για το ζήτημα που αφορά στο Ποτόκι»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Νικολακόπουλος έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα» 100.000 τόνων σκουπιδιών δίπλα από την Εθνική Οδό Πύργου – Κυπαρισσίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Πύργου αλλά και εντός προστατευόμενης ζώνης Natura  με το πρόβλημα στο Ποτόκι να υφίσταται εδώ και δεκαπέντε χρόνια!

Όσον αφορά στα Κονιδέικα ενημέρωσε ότι βρίσκονται κοντά στον οικιστικό ιστό της Αμαλιάδας με τα σκουπίδια να είναι τοποθετημένα εκεί από την περίοδο 2014 – 2016. Τόνισε παράλληλα ότι και στις δύο περιπτώσεις τα δεματοποιημένα απορρίμματα αποτελούν πηγή ρύπανσης και απειλή για τη δημόσια υγεία ενώ από τα δέματα που καταστρέφονται αναδύεται έντονη δυσοσμία.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ….

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός υπενθύμισε ακόμη στην δευτερολογία του ότι οι πολίτες του Πύργου και της Αμαλιάδας  είναι επιφυλακτικοί πλέον ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα αφού στο παρελθόν είχαν ακούσει υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη στην Ηλεία  το 2018  του τότε Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελου, που είχε υποσχεθεί την διάθεση ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου προκειμένου να απομακρυνθούν αυτά τα απορρίμματα και από τις δύο περιοχές. Όμως αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε και τα σκουπίδια παραμένουν στην ίδια θέση.

Σε άλλο σημείο ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε εφόσον προχωρά η διαδικασία να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς αλλά και το κόστος διαχείρισης στη Μονάδα που είναι και αυτό απαραίτητο. Πρόσθεσε ακόμη να εξετασθεί και το θέμα της αποκατάστασης των δύο θέσεων μετά την απομάκρυνση των δεμάτων αφού έχει γίνει ήδη κυρίως περιβαλλοντική ζημιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00