Αρχική » ΕΚΤ: Γιατί η Δευτέρα είναι κρίσιμη ημέρα για τις αγορές

ΕΚΤ: Γιατί η Δευτέρα είναι κρίσιμη ημέρα για τις αγορές

από Άκης Χουζούρης

«Οι πράξεις μιλάνε πιο ηχηρά από τα λόγια. Αν η ΕΚΤ εννοεί ότι θέλει να ανακόψει την αύξηση των αποδόσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει μία πρόωρη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, τότε πρέπει να δράσει», δήλωσε διαχειστής διαθεσίμων του  Bluebay Asset Management

Τη Δευτέρα θα φανεί πόσο σοβαρά εννοεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θέλει να ανακόψει την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων , αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, με τίτλο: «Η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει αν η δέσμευσή της να περιορίσει τις αποδόσεις είναι κάτι περισσότερο από απλά λόγια».

Μετά από ημέρες που αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωναν ότι δεν θα ανεχθούν υψηλότερες αποδόσεις, αν αυτές υπονομεύουν την οικονομία, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει μεθαύριο τα στοιχεία για τις τελευταίες αγορές ομολόγων που έκανε. 

Αν το ποσό των αγορών δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, οι επενδυτές μπορεί να πεισθούν να συνεχίσουν τα λεγόμενα reflation trades, δηλαδή τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα ανεχθεί υψηλότερο κόστος δανεισμού από τις κυβερνήσεις καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. 

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχήματα αυτά εκτίναξαν τις αποδόσεις σε όλη την Ευρωζώνη και το πιο ανησυχητικό για την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ότι διευρύνθηκε παράλληλα το επασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα, όπως τα ιταλικά και τα ελληνικά

Η τάση αυτή αυξάνει τους φόβους ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να εκτροχιασθεί. ««Οι πράξεις μιλάνε πιο ηχηρά από τα λόγια. Αν η ΕΚΤ εννοεί ότι θέλει να ανακόψει την αύξηση των αποδόσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει μία πρόωρη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, τότε πρέπει να δράσει», », δήλωσε διαχειστής διαθεσίμων του Bluebay Asset Management.

Στο 1,10% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, λόγω των reflation trades, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου η απόδοση του δεκαετούς τίτλου του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε το 1,5%. Πολύ γρήγορα, η εξέλιξη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων να σημειώνουν σημαντική άνοδο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε έως το -0,287% το βράδυ της Παρσσκευής, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο – κατά 24 μονάδες βάσης – από τον Ιανουάριο του 2018. Οι αποδόσεις των γαλλικών και των αυστριακών ομολόγων πέρασαν χθες σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

Μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, το οποίο εκτινάχθηκε στο 1,10% από 0,57% που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. 

Στουρνάρας: Να αυξήσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

H αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν ενδεδειγμένο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του PEPP για να διασφαλίσει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιολογία για μία αύξηση στις ονομαστικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, χθες, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν και Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσαν ότι χρειάζεται παρακολούθηση των αποδόσεων των ομολόγων χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες αγορές ομολόγων.

«Στο στάδιο αυτό, μία υπερβολική αύξηση των αποδόσεων δεν θα ήταν συνεπής με την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολούμαστε με τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων με την έννοια ότι θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερή μία συγκεκριμένη απόδοση».

Foto: AP

Πηγή: www.imerisia.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00