Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Φοβάστε κ. Καραμανλή, γι’ αυτό κρύβεστε πίσω από την Υπουργική ασυλία»

Διονύσης Καλαματιανός: «Φοβάστε κ. Καραμανλή, γι’ αυτό κρύβεστε πίσω από την Υπουργική ασυλία»

από Maria Petroutsa

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης 

Πράγματι σήμερα ελπίζαμε ότι ο κ. Καραμανλής θα ήταν περισσότερο ταπεινός, λιγότερο αλαζονικός, λιγότερο προπέτης, λιγότερο προκλητικός.

Γιατί σήμερα δεν κρίνεται μόνο ο κ. Καραμανλής. Κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Μας βλέπουν όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων, μας βλέπει ολόκληρη η Ελλάδα που ζητά να χυθεί άπλετο φως στο έγκλημα αυτό, να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να αποδοθεί δικαιοσύνη με λίγα λόγια.

Και ήρθε ο κ. Καραμανλής εδώ και πάλι για να κουνήσει το δάκτυλο όπως έκανε λίγες ημέρες πριν συμβεί το έγκλημα αυτό. Ίδια συμπεριφορά ξανά. Και είπε και κάτι άλλο, ότι θέλει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής και κατηγορητήριο. Μα υπήρξε και αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύμβαση 717 και κατηγορητήριο από την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Και η κυβερνητική πλειοψηφία -οι 158 Βουλευτές- αποφάσισε να τα απορρίψει.

Άρα, γιατί μας λέτε κ. Καραμανλή και κ. Βορίδη για αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής και κατηγορητήριο; Υπήρξαν και τα απορρίψατε, επιλέξατε να μην συσταθεί η προανακριτική και να μην λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής. Τον προστατέψατε, αυτό κάνατε.

Πως, λοιπόν, έρχεστε και λέτε ότι δεν κρύβεστε κ. Καραμανλή;  Προφανώς και  κρύβεστε πίσω από τις ψήφους και τη στήριξη των 158 Βουλευτών της ΝΔ. Άλλωστε ο κ. Βορίδης έχει δηλώσει ότι και την οποιαδήποτε άλλη αίτηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία θα την απορρίψει.

Και δεν απάντησε ο κ. Καραμανλής, γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, τα εξώδικα των εργαζομένων που έλεγαν ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας, ότι υπάρχει κίνδυνος δυστυχήματος και ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Τα αγνόησε όλα αυτά. Αγνόησε την παραίτηση του κ. Κατσιούλη, του Πρόεδρου της επιτροπής ETCS. Αγνόησε την έγγραφη επιστολή παραίτησης του κ. Τσαλίδη το 2021, που πάλι μιλούσε για προβλήματα ασφαλείας. Αγνόησε το γεγονός ότι κάηκε ο υποσταθμός της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και δεν διορθώθηκε ποτέ, στα 3 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ. Περαιτέρω, γιατί έβγαλε την υπουργική απόφαση που εκ των υστέρων νομιμοποιούσε την παράνομη πρόσληψη του μοιραίου σταθμάρχη; Γιατί δεν θέσπισε εθνικούς κανόνες ασφαλείας όπως όριζε ο Νόμος 4632 του 2019; 

Ο κ. Καραμανλής έπρεπε να έρθει εδώ και να μιλήσει με ειλικρίνεια και παρρησία χωρίς υποκρισία, χωρίς υπεκφυγές. Καθαρά λόγια θέλει ο ελληνικός λαός. Να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μια συνεδρίαση να παραπεμφθεί ο κ. Καραμανλής στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει, για να είναι καθαρό το μέτωπό του χωρίς να υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει; Αυτό είναι το ζήτημα. Τώρα, λοιπόν, απερίφραστη δήλωση ότι δεν κρύβεται πίσω από την υπουργική ασυλία και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Θα έχει το θάρρος να το κάνει;

Και βεβαίως παραμένουν όλα τα θέματα για τα οποία έχουμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Για τις προσβολές στο κράτος δικαίου, για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών με τις παραποιημένες συνομιλίες προκειμένου  να υποστηρίξετε το αφήγημά σας ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο λάθος. Παραμένει η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, παραμένει η ακρίβεια η οποία τροφοδοτείται από την κυβέρνηση, παραμένει το ζήτημα της παραβίασης του Συντάγματος. 

Μάλιστα λέτε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τώρα σας έπιασε ο πόνος της τήρησης του Συντάγματος; Όταν πριν 2 εβδομάδες καταπατούσατε το άρθρο 16 του Συντάγματος για να λειτουργήσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Χώρα, τότε δεν υπήρχε Σύνταγμα; Τώρα υπάρχει για να προστατευθεί ο κ. Καραμανλής;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00