Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο περιοδικό “Ανάπτυξη” του ΕΒΕΑ.
Για την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο αγροτικός κόσμος, επισήμανε:
«Όλα όσα αντιμετωπίζουν εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και στο ζήτημα της ακρίβειας. Ημέρα με την ημέρα, η ελληνική κοινωνία φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο, ως αποτέλεσμα των ακραίων ανατιμήσεων αλλά και των ολιγοπωλιακών πρακτικών που τροφοδοτούν την αισχροκέρδεια. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικός κόσμος βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, την αγοραστική τους δύναμη να συνθλίβεται και τα χρέη να αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θεωρεί την κρίση εισαγόμενη. Ασφαλώς, πρόκειται για ένα αφήγημα που τη βολεύει, όμως η αλήθεια δεν είναι αυτή. Εάν για όλα ευθύνονται οι διεθνείς συγκυρίες, τότε γιατί η χώρα μας είναι προτελευταία στην αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε., μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία; Γιατί είναι στις χειρότερες χώρες στην Ευρωζώνη, στον πληθωρισμό τροφίμων, στο στεγαστικό και ενεργειακό κόστος; Προφανώς, κάτι δεν κάνουν σωστά στην κυβέρνηση.»
Για το τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας και να στηριχθεί ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία, σημείωσε:
«Εμείς, διαρκώς αναδεικνύουμε το μείζον αυτό ζήτημα, προτείνοντας ρεαλιστικές και ουσιαστικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχετική πρόταση νόμου που καταθέσαμε προσφάτως. Χαρακτηριστικά σημεία της είναι: η μείωση του ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ε.Ε. και ο μηδενισμός του σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή της Ε.Ε., η θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε τρόφιμα-βιομηχανικά αγαθά-αγροεφόδια, η επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση πετρελαίου, η θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η ισχυροποίηση του μηχανισμού επιβολής προστίμων αισχροκέρδειας. Επιπλέον, στο πρόγραμμά μας προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ με νέο νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη, η ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, η πρόσβαση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον τραπεζικό δανεισμό, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Παρατηρούμε, λοιπόν, πως λύσεις υπάρχουν, όμως η κυβέρνηση αρνείται να τις δει.»
Σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης του εργασιακού τοπίου στη χώρα μας, ανέφερε:
«Η κυβέρνηση, αντί να προσανατολιστεί στην πραγματική ενίσχυση των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας, ωθεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν ακόμα περισσότερο, δήθεν για καλύτερες απολαβές. Οι κυβερνώντες, αφού νομιμοποίησαν την 13ωρη εργασία, νομοθέτησαν και την 6ήμερη εργασία. Ήδη έχουν προβλέψει την αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης και των απλήρωτων υπερωριών. Οι πρακτικές αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις, ακόμα και στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων.
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας δεν είναι περισσότερη δουλειά, σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, αλλά ο επαναπροσδιορισμός του εργασιακού πλαισίου στη χώρα, ασφαλώς με κοινωνικό πρόσημο. Πρέπει να μπει τέλος στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και απολαβές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ενίσχυση της συλλογικής δράσης και κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί πραγματικά ο κόσμος της εργασίας και θα επιστρέψουν από το εξωτερικό οι Έλληνες επιστήμονες και το εργατικό δυναμικό που έχει ξενιτευτεί για ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τέτοιες επιλογές, αποδεικνύοντας συνεχώς με τις πολιτικές της ότι είναι υπέρ των οικονομικών ελίτ, απέναντι στα κοινωνικά συμφέροντα.»
228