Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Το εμείς πάνω από το εγώ»

Διονύσης Καλαματιανός: «Το εμείς πάνω από το εγώ»

από Maria Petroutsa

Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ.
Η κοινωνική πλειοψηφία βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής: ακρίβεια, αισχροκέρδεια, απανωτά χτυπήματα στο κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος, έλλειμμα ασφάλειας, αμήχανοι χειρισμοί στα εθνικά θέματα, δημιουργούν αγωνία και φόβο για το παρόν και το μέλλον.
Μπροστά στην κοινωνική δυσφορία και αντίδραση, ο κ. Μητσοτάκης από το 41% των εθνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού, έσπευσε να χαμηλώσει πολύ τον πήχη και να θέσει ως ποσοστό επιτυχίας για τη ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές, το 33%! Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, παραδέχεται ουσιαστικά τη φθορά της κυβέρνησης και της παράταξής του. Και αυτό δείχνει πολλά για το πολιτικό κλίμα, που αλλάζει.
Η αδιαμφισβήτητη κυβερνητική φθορά αποτελεί το πρώτο βήμα για την πολιτική ανατροπή και αλλαγή. Από μόνη της, όμως, αυτή η συνθήκη δεν αρκεί. Χρειάζονται άμεσες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα. Το δεύτερο και αποφασιστικό βήμα είναι η προοδευτική παράταξη να βρει τη δυναμική και να φανεί συνεπής με την ιστορική της ευθύνη. Οφείλουμε να παραδεχτούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Αυτό δεν είναι αδυναμία, απεναντίας δείχνει δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας για προσφορά στην κοινωνία.
Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αποτελούν κρίσιμο σταυροδρόμι για τις μετέπειτα εξελίξεις. Οριοθετούνται ως η απαρχή μιας προσπάθειας, που οπωσδήποτε πρέπει να είναι συλλογική. Το απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών, το επιβάλλουν οι ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις με την άνοδο της ακροδεξιάς και το ασταθές περιβάλλον με τους πολέμους στη γειτονιά μας. Είναι επιτακτικά αναγκαία η μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ και η δημιουργία προοπτικής εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι συγκεκριμένο: έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου ή πρέπει οπωσδήποτε ο προοδευτικός κόσμος να μπει σε μια κατεύθυνση συνεννόησης; Η ιστορία έχει δείξει πως όταν ο προοδευτικός χώρος δρα ως κοινή συνισταμένη, οι συντηρητικές πολιτικές ηττώνται. Αντίθετα, όταν κατακερματίζεται, τότε αυτές οι πολιτικές και οι εκφραστές τους βρίσκουν πεδίο επικράτησης, που μεταφράζεται στην εξυπηρέτηση των λίγων και των ελίτ, απέναντι στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σε αυτή την ιστορική ευκαιρία και συγκύρια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να επιτελέσει για ακόμα μια φορά το καθήκον του. Το έπραξε με συνέπεια πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, όταν κάλεσε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου σε συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εισέπραξε άρνηση από άλλες προοδευτικές δυνάμεις, σήμερα, καλείται ξανά να είναι το σημείο αναφοράς αυτής της προοδευτικής αντεπίθεσης, στέλνοντας μήνυμα σύνθεσης και ανασύνθεσης στους προοδευτικούς πολίτες από την Αριστερά έως το Προοδευτικό Κέντρο, αλλά και στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Με τον γόνιμο πολιτικό του λόγο και το ρεαλιστικό σχέδιό του για έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση.
Αυτό είναι που φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ: την προοδευτική, δημοκρατική ανασύνταξη. Γνωρίζουν ότι θα ηττηθούν από την κοινή δράση του προοδευτικού χώρου σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασίας.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κοινωνική πλειοψηφία θέλει να εμπιστευθεί αυτόν τον χώρο για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Πραγματικά θέλει να το κάνει. Όμως και οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει, πάνω από όλα, να είναι ειλικρινείς: θα δημιουργήσουν τις πολιτικές συνθήκες σύγκλισης και συσπείρωσης των προοδευτικών κοινωνικών φορέων και δυνάμεων, όπως με επιτυχία έγινε σε πολλές περιπτώσεις στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές; Ή θα εγκλωβιστούν σε ένα σπιράλ δογματισμών, αυτοαναφορών και αγκυλώσεων που οδηγεί σε κατακερματισμό και ήττα; Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και πάλι συνεπής στην προσπάθεια συγκρότησης μετώπου δημοκρατίας, προοπτικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και διεξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00