Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Στην Ελλάδα αποκοπές ρεύματος, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία 40% μείωση στους λογαριασμούς»

Η κυβέρνηση επιμένει προκλητικά να γυρίζει την πλάτη στους πολίτες που υποφέρουν από την ακρίβεια στην ενέργεια. Τη στιγμή που στη Χώρα μας οι καταναλωτές λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που πολλές φορές ξεπερνούν μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα, οι κυβερνήσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία προχωρούν σε μειώσεις κατά 40% στα τιμολόγια του ρεύματος.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εντατικής διαπραγμάτευσης των Ιβηρικών χωρών στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, όταν διεκδίκησαν και πέτυχαν την απεξάρτηση της τιμής ρεύματος, στηχονδρεμπορική αγορά, από το φυσικό αέριο. Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν διεκδίκησαν και δεν πέτυχαν τίποτα ανάλογο!

Προφανώς, δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, μισθωτοί και άνεργοι αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν τους ενδιαφέρει ότι 26.500 παροχές βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ρευματοκοπής. Αντί να νοιάζονται και να προσπαθούν για τη μείωση των τιμών, έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά ρεύματος, συντηρώντας και προστατεύοντας την αισχροκέρδεια. Οι κυβερνώντες έχουν κάνει τη Χώρα μας «πρωταθλήτρια» στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη, επιμένοντας ν’αδιαφορούν.

Οι ευθύνες τους για την ενεργειακή ακρίβεια είναι σοβαρές και συγκεκριμένες. Μέσα σε ενεργειακή κρίση παρέδωσαν τη ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτών, ενώ παράλληλα προχώρησαν στη βίαιη και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίηση. Επιπλέον, αύξησαν την εξάρτηση της οικονομίας μας από το φυσικό αέριο, αδιαφορώντας συστηματικά για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης ν’ αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες μέσα στη δίνη της ενεργειακήςακρίβειας. Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που έχει λάβει δε μπορούν ν’ ανακουφίσουν την κοινωνία. Οι επιλογές της στρέφονται ξεκάθαρα απέναντι στα συμφέροντα των πολλών και έχουν στόχο να προστατέψουν την αισχροκέρδεια και τα ενεργειακά καρτέλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει πως χρειάζονται ουσιαστικές ενέργειες και συγκεκριμένα μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ενεργειακή ακρίβεια και θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσοστό άνω του 50% για το σύνολο των καταναλωτών. Συγκεκριμένα πρέπει:• Να θεσπιστεί πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.• Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς.• Να εφαρμοστεί άμεσα το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.• Να ενεργοποιηθούν υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόκειται να καταθέσει άμεσα τροπολογία στη Βουλή, ώστε να μην  πληρώνουν οι καταναλωτές την απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι να κριθεί η νομιμότητά της από τα ελληνικά δικαστήρια. 

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δε θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει όσους, μέρα με τη μέρα, βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή ακρίβεια και ανασφάλεια. Αδιαφορεί για το ότι υπάρχουν συμπολίτες μας με κομμένο ρεύμα, επειδή αδυνατούν να  πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς. Μοναδική λύση είναι μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, υλοποιώντας άμεσα τις απαραίτητες και ενδεδειγμένες λύσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00