Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Να προστατευθούν καταναλωτές και παραγωγοί από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας»

Η περιορισμένη αγοραστική κίνηση την περίοδο των εορτών του Πάσχα δεν στάθηκε ικανή για ν’ ανασάνει ο εμπορικός κόσμος και διαψεύστηκαν οι όποιες προσδοκίες για οικονομική ανάταση των τοπικών αγορών.

Δυστυχώς, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όλο και μειώνεται. Πλέον, ο μισθός, η σύνταξη και το εισόδημα των νοικοκυριών δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τα βασικά, καθώς εξανεμίζονται μέσα σ’ ελάχιστο διάστημα, ως απόρροια της έκρηξης των ανατιμήσεων που συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η απειλή της ενεργειακής φτώχειας σε συνδυασμό με την αδυναμία της κοινωνικής πλειοψηφίας ν’ ανταπεξέλθει στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και διατροφής, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σενάριο που απειλεί άμεσα την κοινωνική συνοχή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει χαρακτηριστική αδράνεια και αδιαφορία, παραμένοντας απλός θεατής των εξελίξεων, ωφελώντας την αισχροκέρδεια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ιδιαίτερα πληττόμενοι από το τεράστιο κύμα ακρίβειας στις πρώτες ύλες είναι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν’ αδυνατούν να παράξουν όπως τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει μικρότερες ποσότητες αγαθών για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγές. Αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές, καθώς τα νοικοκυριά δεν μπορούν να προμηθευθούν τα λιγοστά, πλέον, αγαθά, τα οποία είναι πανάκριβα. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 4 πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ενέργειας και 1 στα 2 νοικοκυριά μειώνουν ακόμα και την αγορά τροφίμων.

Με μια ακόμη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ν’ απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Τι προτίθενται να κάνουν για να βοηθήσουν τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους προκειμένου να μη διακόψουν ή ελαττώσουν την παραγωγή τους;
  • Πως θα βοηθήσουν στην πράξη τον καταναλωτή ώστε να μην απορροφήσει μόνος του και ανυπεράσπιστος όλη την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, με αισχροκέρδεια και χωρίς;
  • Πως θα ενισχυθεί ο ρόλος των λαϊκών αγορών ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές σε αυτή την περίοδο της μεγάλης ακρίβειας;

Εδώ και καιρό, η κοινωνία υποφέρει, βιώνοντας τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ακρίβειας στους λογαριασμούς ενέργειας, στα καύσιμα, στα βασικά είδη διατροφής, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, με τις ανεύθυνες πρακτικές της, αφήνει συνειδητά απροστάτευτους τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, τους παραγωγούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους. Οι κυβερνώντες μιλούν διαρκώς για «αυτορρύθμιση της αγοράς» και για διεθνή κρίση, όταν οι δικές τους πολιτικές είναι αυτές που ευθύνονται για τη συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη δράση των καρτέλ και την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας. 

Δυστυχώς, πρόκειται για μια κυβέρνηση, που ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να συγκρουστεί με τα συμφέροντα. Μια κυβέρνηση η οποία είναι ήδη σε αποδόμηση και έχει καταδικαστεί στη συνείδηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει φτάσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00