Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: Νέα ερώτηση στη Βουλή για τον Καϊάφα

Διονύσης Καλαματιανός: Νέα ερώτηση στη Βουλή για τον Καϊάφα

από Άκης Χουζούρης

Στο κρίσιμο έργο εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα επανέρχεται ο Διονύσης Καλαματιανός. Ο Βουλευτής Ηλείαςκαι αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την πορεία του έργου, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι εκτελούμενες εργασίες έχουν διακοπεί. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος του έργου έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης, με την αιτιολογία της συσσώρευσης ανεξόφλητων λογαριασμών από μέρους της Πολιτείας.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Δήμου Ζαχάρωςκαι των γύρω περιοχών, που βλέπουν τοσημαντικό αυτό έργο να βρίσκεται στον αέρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ηλείος Βουλευτής «η κυβέρνηση συνεχώς υπόσχεται για την αξιοποίηση του Καϊάφα. Στην πράξηόμως, διαπιστώνουμε ότι δεν προχωράει τίποτα. Αντίθετα, υπονομεύονται και ακυρώνονται όσα είχαν δρομολογηθεί και ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».   

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαματιανός τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από λεπτομερή και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, προέβλεψε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης και αποκατάστασης στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα. Κατάφερε και ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», τον Ιανουάριο του 2018, με χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2019, δημοσιεύθηκε η Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας για τη σύναψη σύμβασης έργου κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, με σκοπό την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού των Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών της Περιοχής Λίμνης Καϊάφα». Ως κύριος Φορέας εκτέλεσης του έργου ορίστηκε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε, με συνεργαζόμενα μέρη τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού. Η σύμβαση του έργου υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται για την Ά Φάση του συνολικού έργου στην περιοχή της Λίμνης Καϊάφα, ενώ στο συνολικό σχεδιασμό προβλέπονται να ενταχθούν ακόμα δύο φάσεις παρεμβάσεων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ο Ηλείος Βουλευτής υπογραμμίζει πως το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την περιοχή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της. Παράλληλα, θα της προσδώσει αναπτυξιακή διάσταση, προωθώντας νέεςμορφές τουρισμού, όπως είναι ο οικοτουρισμός.Με αυτό τον τρόπο η τοπική οικονομία θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Ο κ. Καλαματιανός ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:• Έχουν σταματήσει οι εργασίες στο έργο εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα; Αν ναι, για ποιο λόγο;• Σε ποιο βαθμό υλοποίησης έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, το έργο; Τι ποσοστό εργασιών έχει ολοκληρωθεί;• Υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου; • Υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με την ΄Β και ΄Γ φάση του συνολικού έργου στην περιοχή της Λίμνης Καϊάφα; Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αυτά;

Η κυβερνητική αδιαφορία και εγκατάλειψη του νομού Ηλείας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Δυστυχώς και στο έργο εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα υπάρχει πάγωμα και στασιμότητα, με το μέλλον του να φαντάζει αβέβαιο.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00