Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Μετά από 33 μήνες προχωρά ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού»

Διονύσης Καλαματιανός: «Μετά από 33 μήνες προχωρά ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού»

από Άκης Χουζούρης

Είναι συνήθης η πρακτική των κυβερνώντων ναεπιδίδονται σε επικοινωνιακές φιέστες, προκειμένου να αποκρύψουν την επαναλαμβανόμενη υπονόμευση και καθυστέρηση κρίσιμων έργων υποδομής για τον τόπο μας. Αυτή τη φορά, πανηγυρίζουν επειδή συνεχίζουν, με καθυστέρηση 33 μηνών, το έργο του εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού.

Τόσοι μήνες έχουν περάσει από την 11/6/2019, όταν, μετά από διαβούλευση και συντονισμένες ενέργειες, εγκρίθηκε η ένταξη στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019 του έργου «ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ τ. ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ».

Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται για το πως ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως Εθνικού Επιπέδου, τελικά καθυστέρησε τόσο πολύ.

Γιατί καθυστέρησαν να τρέξουν οι διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθεί η εκπόνηση τηςανωτέρω μελέτης; 

Γιατί αυτή η κωλυσιεργία για ένα έργο πνοής,που εγγυάται όχι μόνο την ασφαλή λειτουργία του φράγματος, αλλά συγχρόνως και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής; 

Για ένα έργο που βοηθά σημαντικά τονπρωτογενή τομέα, την ποιότητα της άρδευσης του Ηλειακού κάμπου, αλλά και την ανάπτυξημορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός και αθλητικός τουρισμός.

Με τις από 26-3-2021 και 7-12-2021 σχετικές ερωτήσεις μου προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, είχα επισημάνει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού, ζητώντας του να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να προχωρήσει η υλοποίησή του. Τελικά, το ξεπάγωμα της διαδικασίας ξεπέρασε κάθε χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το Υπουργείο.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ακολουθεί αυτές τις πρακτικές. 

Υπονόμευση, ακύρωση, αναβλητικότητα και τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται σε όλα σχεδόν τα έργα υποδομής στο νομό μας.Υπονόμευση και ακύρωση των εργολαβιών που κατασκεύαζαν το «Πάτρα-Πύργος», υποθήκευσητης τύχης του έργου και των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσής του, εκτόξευσητου κόστους για τους Ηλείους με την πληρωμή διοδίων. Παύση εργασιών στο «Πύργος- Καλό Νερό». Σε δυσμένεια και ακύρωση το «Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη». Σε στασιμότητα το «Αρχαία Ολυμπία-θάλασσα». Αποκλεισμός της Ηλείας από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αναβολή στην επανέναρξη των εργασιών στον Καϊάφα. Αυτά είναι μερικά από τα «επιτεύγματα» της σημερινής κυβέρνησης, που βυθίζουν σε τέλμα το νομό μας. 

Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η έγκριση της δημοπράτησης εκπόνησης μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού, έστω και με 2,5 χρόνια καθυστέρηση. Δεν μπορούν, όμως, οι κυβερνώντες να κοροϊδέψουν τους πολίτες της Ηλείας και να διαφύγουν των τεράστιων ευθυνών τους για την υπονόμευση και υποβάθμιση της αναπτυξιακής προοπτικής του νομού μας. Αυτή τη φορά ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και να ολοκληρωθεί το έργο που θα προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο μας. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00