Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Μέχρι πότε η κυβέρνηση θα μοιράζει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις;»

Για ακόμη μια φορά τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να μοιράσουν υποσχέσεις για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τον πολύπαθο νομό μας.

Για ακόμη μια φορά οι κυβερνώντες μίλησαν για στήριξη προς τους πληγέντες, για αποζημιώσεις, για έκτακτη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για έργα υποδομών και προστασίας.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως, δεν είναι ότι η κυβέρνηση υπόσχεται, αλλά ότι δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, που κατέκαψαν ξανά την Ηλεία. Και πάλι, τότε, υποσχέθηκαν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των πληγέντων, αλλά και την εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών. 

Τρείς μήνες μετά, η Ηλεία εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από τα οριζόντια μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν για άλλες περιοχές. Τρεις μήνες μετά, υπάρχουν δικαιούχοι παραγωγοί που δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε την ενίσχυση της αρωγής. Τρεις μήνες μετά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί, που δεν παίρνουν τίποτα, επειδή μένουν ακάλυπτοι από τον ΕΛΓΑ.

Παρ’ όλα αυτά, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μπορούν (!!!)  να υπάρξουν παρεμβάσεις στην πυρόπληκτη Ηλεία, όπως αυτές της Β. Εύβοιας. Και τα ερωτήματα είναι: 

– αφού μπορούν γιατί δεν τις εφαρμόζουν;

– γιατί δεν προχωρούν στη λήψη έκτακτων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης;

– γιατί δεν ενεργούν τόσους μήνες  για ν’ ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που έχουν χάσει τα πάντα από την μανία της πύρινης λαίλαπας, βλέποντας περιουσίες και κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη;

– γιατί δεν υλοποιούν άμεσες και στοχευμένες δράσεις αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας;

Είναι, πλέον, εμφανές ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί για τον πολύπαθο νομό μας, αλλά εμπαίζει συστηματικά, με κυνικό τρόπο, τις Ηλείες και τους Ηλείους. 

Οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων περιλαμβάνουν μόνο ακύρωση, υποβάθμιση και αποδόμηση.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για το «Πάτρα-Πύργος», αμέσως μετά τις εκλογές το υπονόμευσαν με την ακύρωση των εργολαβιών που το κατασκεύαζαν.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο δεν έρχονται ιατροί στα νοσοκομεία της Ηλείας, αλλά αντίθετα φεύγουν.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για στήριξη στον αγροτικό κόσμο, οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε απελπιστική θέση, καθώς οι αποζημιώσεις αγνοούνται, η διάθεση των προϊόντων έχει μειωθεί και το κύμα ακρίβειας έχει γίνει θηλιά στο λαιμό.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για κρίσιμα έργα υποδομής, όπως σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, παρατηρείται χαρακτηριστική στασιμότητα και αδράνεια.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η εστίαση και το εμπόριο αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και έχουν αποκοπεί από τη χρηματοδότηση.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και όλων όσων πρεσβεύει, δεν έχει γίνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση.

• Ενώ δεσμεύθηκαν για έντονο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα στο νομό, προχωρούν απτόητοι στο κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

Τώρα υπόσχονται και δεσμεύονται ξανά για την επόμενη μέρα της Ηλείας, όταν οι ίδιοι καθημερινά υπονομεύουν με τις πρακτικές τους τον νομό. Ο τόπος, όμως, δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια, αλλά πράξεις.

Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους κατέδειξαν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η Ηλεία έχει ανάγκη από πραγματική στήριξη με δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση έργων υποδομής και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί στο πλάι τους.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00