Αρχική σελίδα ΕιδήσειςΑπόψεις Διονύσης Καλαματιανός: Και για τις εκκρεμείς συντάξεις φταίνε οι άλλοι; Όχι η Κυβέρνηση;

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δημοσιεύθηκε στο ieidiseis.gr

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξαναχτύπησε. Δεν πάει καιρός που αποκαλούσε τον ΕΦΚΑ «σαράβαλο» και τους υπαλλήλους του «γραφειοκράτες». Τώρα, ο κ. Χατζηδάκης το πήγε ακόμα παραπέρα. Αυτή τη φορά περιέγραψε τους εργαζόμενους του φορέα ως «βασανιστές» των άλλων εργαζομένων. Πρωτοφανές ακόμα και για τον γνωστό κ. Χατζηδάκη!

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν μας προκαλούν την παραμικρή έκπληξη. Προφανώς, ο κ. Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά μετά από δύο χρόνια αποτυχίας καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες να μετατοπίσουν αλλού τις τεράστιες ευθύνες τους στο μεγάλο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Επανειλημμένα, λοιπόν, δε διστάζουν να στοχοποιούν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις πραγματικές αιτίες αυτού του προβλήματος. Το κάνουν ακόμα και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις, με το να κατηγορούν το προσωπικό για αδράνεια και κωλυσιεργία στην εφαρμογή μιας νομοθετικής διάταξης, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο δεν έχει φροντίσει καν για την έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου!

Παράλληλα, επιδιώκουν συνειδητά την υποβάθμιση και την αποδόμηση του ΕΦΚΑ. Αυτό αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που εντάσσεται στο ακραίο νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό πλάνο για την πλήρη απαξίωση του δημοσίου τομέα, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Και ας προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι δήθεν εξοργίζεται με τις καθυστερήσεις στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων και ότι «κόπτεται» για τους εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους.

Προφανώς, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ για τις αστοχίες και τα εμπόδια στην απονομή των συντάξεων και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός. Φταίνε οι τεράστιες ελλείψεις του φορέα σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Για τις οποίες δεν λένε τίποτα τα κυβερνητικά στελέχη, αποκρύπτοντάς τες επιμελώς. Αυτό προκύπτει και από τα λεγόμενα του προέδρου του ΝΑΤ, με αφορμή το νέο «ξέσπασμα» του κ. Χατζηδάκη απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, ότι στο ταμείο υπάρχουν περίπου εβδομήντα υπάλληλοι για χιλιάδες εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης.

Όμως, ο Υπουργός και η κυβέρνηση, αντί να εστιάσουν στη στελέχωση του φορέα με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό του με υλικοτεχνικά μέσα, επιλέγουν προκλητικά να προσβάλουν και να μειώνουν τους υπαλλήλους του με βαρείς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Συνεχίζοντας, συνάμα, την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου τους, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτό μας δείχνει η πρόσφατη εμπειρία των κυβερνητικών πεπραγμένων και με την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων. Με χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους να τρέχουν σε δικηγόρους και λογιστές για να βγάλουν τη σύνταξή τους, τη στιγμή που αυτό είναι υποχρέωση του ίδιου του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. Το είδαμε, επίσης, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όταν οι περισσότερες χώρες που το εφάρμοσαν στο παρελθόν, το εγκατέλειψαν διότι οδήγησε σε χαμηλές συντάξεις και σε τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων.

Ο κ. Υπουργός, λοιπόν, συνειδητά εργαλειοποιεί την απόγνωση και την αγανάκτηση χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων, αφήνοντας ακάλυπτους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους του φορέα στην οργή των πολιτών και τους μετακυλύει τις δικές του αποκλειστικές ευθύνες.

Σε κάθε του νέα αποτυχία, ο κ. Υπουργός γίνεται ακόμα πιο επιθετικός, σε κάθε του νέα δράση για ιδιωτικοποίηση ακόμα πιο κυνικός, σε κάθε του δήλωση ακόμα πιο προκλητικός, έως την ώρα που όλοι θα καταλάβουν και τις προθέσεις του και τις ιδέες του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00