Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η πραγματικότητα και οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση για την ακρίβεια»

Διονύσης Καλαματιανός: «Η πραγματικότητα και οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση για την ακρίβεια»

από Maria Petroutsa

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα καταγράφει πρωτιές σε μια σειρά από αρνητικούς δείκτες», υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με αφορμή τη γενικευμένη ακρίβεια που συνθλίβει τα εισοδήματα των πολιτών. Ειδικότερα, για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, εξαιτίας των ακραίων ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας, επισήμανε:

«Θα πρέπει να ασχολούμαστε με τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 74% των Ελληνίδων και των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει πέσει το βιοτικό του επίπεδο την τελευταία πενταετία, το 60% δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας, το 28%  έχει δυσκολία να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Ταυτόχρονα, το 26% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η ακρίβεια υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά έχει ευθύνη η κυβέρνηση για το ότι η Ελλάδα είναι “πρωταγωνίστρια” σε μια σειρά από αρνητικούς δείκτες. Δεύτερη χειρότερη χώρα πίσω από τη Βουλγαρία σε αγοραστική δύναμη είναι η Ελλάδα, πρωτοδεύτερη, επίσης, στον πληθωρισμό τροφίμων. Παράλληλα, έχει από τα ακριβότερα κόστη στέγασης σε σχέση με την αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει από τα ακριβότερα καύσιμα και από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και έχει τους δεύτερους υψηλότερους έμμεσους φόρους μετά τη Σουηδία. Δηλαδή, έχουμε μισθούς και αγοραστική δύναμη Βαλκανίων και Βουλγαρίας και έχουμε κόστη, τιμές και φόρους Βόρειας Ευρώπης και Σουηδίας. Αυτή είναι η “επιτυχία” της κυβέρνησης. Αυτά έχει καταφέρει.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες απαιτούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από στήριξη. Εάν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν προχωράει στη μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ); Γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και των διυλιστηρίων; Γιατί δεν κάνει επαρκείς ελέγχους στην αγορά και δεν βάζει αποτελεσματικά πρόστιμα για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας; Γιατί δεν ρυθμίζει τα χρέη που πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Προφανώς, δεν θέλει να τα κάνει όλα αυτά. Αντίθετα, παραμένει πιστή στο αφήγημά της ότι για όλα φταίνε οι διεθνείς εξελίξεις και πως η κρίση οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Η πραγματικότητα και οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση.»

Σχετικά με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε:

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτές οι Ευρωεκλογές, όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης και -ασφαλώς- της χώρας μας. Παρατηρούμε ότι υπάρχει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ μαίνεται ο πόλεμος και στην Ουκρανία. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είχε κοινή πορεία, κοινές θέσεις και αποφάσεις. Δεν πέτυχε να είναι μια δύναμη ειρήνης, διαμεσολάβησης και σταθερότητας. Θα πρέπει, λοιπόν, μέσα σε τόσες δύσκολες συνθήκες, η Ευρώπη να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, να εκφράζει όλους τους λαούς της και να εκπροσωπεί κοινά συμφέροντα και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Θα πρέπει να είναι επισπεύδουσα της ειρήνης και βεβαίως και η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ειρήνη και στη σταθερότητα. Αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Ασφαλώς, το διακύβευμα δεν είναι μόνο αυτό, είναι και η κατεύθυνση της ίδιας της Ευρώπης. Είναι κρίσιμο το ερώτημα αν θα είναι η Ευρώπη των κοινωνιών και των λαών ή θα είναι μια Ευρώπη των τραπεζών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Είναι κρίσιμο. 

Εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση να εκφράσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο και αυτό προκύπτει από τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου μας, που έχει  ευρεία απεύθυνση.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00