Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό»

Διονύσης Καλαματιανός: «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό»

από Maria Petroutsa

Σημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για την κατάσταση που επικρατεί στον πολιτισμό, επισήμανε πως η κυβέρνηση αντί να τον ενισχύει, τον υποβαθμίζει και τον απαξιώνει.

«Δυστυχώς, τα αποτελέσματά σας είναι τραγικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Λοβέρδου, όπου καταγράφονται ελλείψεις σε προσωπικό, κλειστές αίθουσες και ζητήματα ασφαλείας. Τα ίδια σχεδόν προβλήματα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Όλα αυτά καταδεικνύουν μια εικόνα εγκατάλειψης των Μουσείων μας.

Επίσης, με έκπληξη είδαμε να συντελούνται παράνομες ενέργειες στον χώρο της Ακρόπολης. Είδαμε σκηνές μπόλιγουντ στην Ακρόπολη. Πως βρέθηκαν όλοι αυτοί εκεί; Ήταν παράνομη η παρουσία όλων αυτών μετά το πέρας του ωραρίου; Ποιος έδωσε την εντολή να μπουν οι ηθοποιοί και να παραμείνουν οι επισκέπτες μετά τις 8 το βράδυ; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που βρίσκονταν εκεί έχουν ευθύνη; Οι κυβερνητικοί παράγοντες που ήταν εκεί έχουν ευθύνη; Όλα αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα.

Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα: δεν θα τοποθετηθεί η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας για το γεγονός ότι μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας, όπως η Μονή της Χώρας;»

Σχετικά με το τι χρειάζεται για να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο πολιτισμός, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «εμείς επιμένουμε στη θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κατάργηση όλων των μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής της. Επιμένουμε στην εμβάθυνση της σχέσης με την UNESCO. Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι για τον πολιτισμό απαιτούνται ισχυρές δημόσιες πολιτικές και ισότιμη πρόσβαση όλων στα πολιτιστικά αγαθά. Η δική σας προσέγγιση με τις πολιτικές που εφαρμόζετε είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός υπενθύμισε τα λόγια της σπουδαίας Μελίνας Μερκούρη ότι “η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς”.

«Αυτά είπε η Μελίνα Μερκούρη, η οποία τίμησε τον θεσμό της Υπουργού Πολιτισμού. Δυστυχώς, εσείς κα Μενδώνη είστε υπόλογη για τις υποχωρήσεις και την υποβάθμιση που πραγματοποιείται επί των ημερών σας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00