Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Εμπαιγμός των αγροτών και των κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση»

Διονύσης Καλαματιανός: «Εμπαιγμός των αγροτών και των κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση»

από Άκης Χουζούρης

Ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες δυσκολίες. Ακρίβεια, μειωμένη διαθεσιμότητα των προϊόντων, πετσοκομμένες επιδοτήσεις, αποζημιώσεις που δε δίνονται ή χορηγούνται ελλιπώς και οικονομικές ενισχύσεις που δεν καταβάλλονται, συνθέτουν μια τραγική κατάσταση.   

Η κυβέρνηση αδιαφορεί, παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων και παρακολουθεί τον αφανισμό του πρωτογενή τομέα, ενός εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας. 

Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής με τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο αγροτικό πετρέλαιο, στις ζωοτροφές, στα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και στα λιπάσματα σφίγγουν τη θηλιά στους παραγωγούς, που εκτός όλων αυτών, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τον συστηματικό κυβερνητικό εμπαιγμό και τις ανέξοδες και απραγματοποίητες υποσχέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παραγωγοί σταφίδας, οι οποίοι μετά από μεγάλες πιέσεις, ακόμα περιμένουν να γίνει πράξη η υπόσχεση για τιμή πώλησης του προϊόντος στην, έστω, ανεπαρκή τιμή του 1,40 ευρώ ανά κιλό. 

Όπως επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς και τους θερινούς καύσωνες, ενώ κάποιες που δόθηκαν είναι ελλιπείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πυρόπληκτους παραγωγούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Ενώ και οι πρόσφατες πλημμύρες ήρθαν να δυσχεράνουν περισσότερο την κατάσταση με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές σε καλλιέργειες, όπως αυτή της πατάτας.

Και για την ενίσχυση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας για το 2020, υπήρχαν καλλιεργητές που έμειναν εκτός, όπως αυτοί των εσπεριδοειδών και πολλών κηπευτικών. Οι δε καλλιεργητές των εσπεριδοειδών είχαν ν’ αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο της ακαρπίας, το οποίο επηρέασε αρνητικά την παραγωγή, δίχως όμως να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση από πλευράς Υπουργείου και Κυβέρνησης και γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα. 

Επιπλέον, ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί έντονα τους παραγωγούς μας, είναι η χορήγηση ενίσχυσης για το έτος 2021. Οι τιμές διάθεσης των προϊόντων, αλλά και η ζήτησή τους παρέμειναν και πάλι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά οι καλλιεργητές να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται από πουθενά, καθώς σε σχετική ερώτησή μου στη Βουλή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει απαντήσει.  

Όμως και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Και γι’ αυτούς το κόστος παραγωγής έχει διογκωθεί, με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και της ενέργειας. Και εδώ η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να στηριχθεί και ν’ ανακουφιστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος. 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πρακτικές και οι επιλογές αυτής της Κυβέρνησης υπονομεύουν το μέλλον του πρωτογενή τομέα, καταδικάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Παράλληλα, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και τη μελλοντική παραγωγή, καθώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η οικονομική δυσχέρεια δεν θα τους επιτρέψουν να παράξουν. Γεγονός που θα οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση και ανεπάρκεια, με οδυνηρές συνέπειες για τη Χώρα.  

Το ερώτημα είναι αν πράγματι οι κυβερνώντες αδυνατούν ν’ αντιληφθούν τα προβλήματα ή αν είναι συνειδητή η επιλογή τους να αποδομήσουν έναν τόσο κρίσιμο τομέα που σχετίζεται άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την επισιτιστική της επάρκεια και αυτάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, την απάντηση στην προκλητική αδιαφορία τους θα τη δώσουν σύντομα οι ίδιοι οι πολίτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00