Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και την περιουσία της»

«Το νομοσχέδιο για το δήθεν εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ είναι ένα ακόμα δείγμα αναξιοκρατίας και πελατειακού κράτους αυτής της κυβέρνησης», τόνισε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως επεσήμανε ο Ηλείος Βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, οι κυβερνώντες έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, την αποδόμηση της δημόσιας λειτουργίας και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, προκειμένου να τα πετύχουν όλα αυτά, δε διστάζουν να απαξιώσουν τη δημόσια διοίκηση και τα στελέχη της.

«Θέλετε, δήθεν, να είναι πιο αποτελεσματικός ο Φορέας και να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις.

Αλήθεια πιστεύετε ότι βάζοντας διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα και δίνοντάς τους μισθούς χιλιάδων ευρώ θα λυθούν τα προβλήματα του ΕΦΚΑ; Αλήθεια πιστεύετε ότι θα βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις;

Γιατί απαξιώνετε με τέτοιον άδικο και προσβλητικό τρόπο τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν στελέχη που είναι έμπειρα, ικανά και με πολλά προσόντα, με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Γιατί τα συκοφαντείτε και τους φορτώνετε τις δικές σας αδυναμίες, αλλά και μεθοδεύσεις;»

Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός ανέλυσε τις καταστροφικές προεκτάσεις αυτού του νομοσχεδίου.

«Όλα αυτά που κάνετε στον ΕΦΚΑ είναι μιαπολιτική-πιλότος, μια πολιτική-οδηγός. Μετά από αυτό το νομοσχέδιο σκεφτείτε τι μπορεί να ακολουθήσει.  

Μπορεί να πει η Υπουργός Παιδείας ότι δε λειτουργούν καλά τα σχολεία και να διορίσετε όποιον θέλετε για διευθυντή από τον ιδιωτικό τομέα και με τεράστιο μισθό. 

Μπορεί να πει ο Υπουργός Υγείας ότι δεν δουλεύουν καλά τα νοσοκομεία και να διορίσει διευθυντή κλινικών από τον ιδιωτικό τομέα με τριπλάσιο μισθό από αυτόν που υπηρετεί στο ΕΣΥ. Κάτι είπε ο Υπουργός Υγείας για το πόσο καλά και ευέλικτα είναι τα νοσοκομεία όταν είναι ΝΠΙΔ και όχι ΝΠΔΔ που είναι σήμερα. Μάλιστα! Ετοιμάζει το δρόμο.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Δεν είναι αυτό ευρωπαϊκό κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας.»

Εισερχόμενος στα του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής τόνισε:

«Προβλέπετε αμοιβές για τους εκλεκτούς σας που θα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Και το κάνετε αυτό χωρίς ντροπή, όταν προχτές ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδύνατη η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού είναι πολύ ακραίο το ατόπημά σας.Προκαλείτε με αυτές τις αμοιβές όταν αρνείστε σε εκατομμύρια Έλληνες να πάρουν μια ανάσα.

Ταυτόχρονα αυξάνετε και τις θέσεις μετακλητών, που έχει ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ. Αλήθεια, ποιος ολόγος της αύξησης των μετακλητών θέσεων; Υπάρχει κάποιο σημείο του νομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΦΚΑ και της διοίκησής του; Όχι. Αντίθετα προβλέπεται κατάργηση Διευθύνσεων και μείωση των αρμοδιοτήτων του.

Θεσπίζετε και fast track διαδικασίες για τις προμήθειες του ΕΦΚΑ.  Ισχυρίζεστε ότι το σύστημα προμηθειών γίνεται πιο ευέλικτο. Ότι με αυτόν τον τρόπο ο φορέας θα εξασφαλίζει πιο γρήγορα αναλώσιμα μελάνια, εκτυπωτές, κλιματιστικά κ.α. Αναρωτιέμαι πόσο θράσος διαθέτετε! Μετά το πάρτι των απευθείας αναθέσεων που έχει γίνει με αφορμή την πανδημία, έρχεστε να βάλετε χέρι και στον ΕΦΚΑ. Λέει κάπου το νομοσχέδιο ότι οι παρεκκλίσεις από τη διαδικασία προμηθειών θα γίνει μόνο στα air condition και στα μελάνια; Λέει κάπου ότι δεν θα ισχύουν όλα αυτά για τις προμήθειες σε προγράμματα, σε λογισμικό και σε άλλα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια; Όχι, γιατί σε αυτά στοχεύετε.

Και τέλος, με το νομοσχέδιο θα συντελεστεί το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Είναι προφανές ότι η απόσχιση της υπηρεσίας έχει στόχο τη γρήγορη εκποίηση των ακινήτων του Φορέα. Εξυπηρετείτε ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι τα ακίνητα-φιλέτα του ΕΦΚΑ. Κύριε Υπουργέ, έχετε αποφασίσει να ξεπουλήσετε την περιουσία του ΕΦΚΑ. Ομολογείστε το, πείτε το ξεκάθαρα και μην κοροϊδεύετε τον Ελληνικό λαό.»

Για το τι πραγματικά χρειάζεται ο Φορέας, ο κ. Καλαματιανός ήταν σαφής:

«Ο ΕΦΚΑ έχει ανάγκη από πόρους και στήριξη. Έχει ανάγκη από αξιοποίηση των ακινήτων και όχι από το ξεπούλημά τους. Έχει ανάγκη από σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες θα προσφέρουν εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για να μπορεί να δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές. Έχει ανάγκη από αναβάθμιση και βελτίωση του λογισμικού, του εξοπλισμού, των υποδομών του. Έχει ανάγκη από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Έχει ανάγκη από την ψηφιοποίηση του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού ώστε να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις.»

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Προοδευτική Κυβέρνηση που έρχεται δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. 

«Θα διορθώσει τις στρεβλώσεις και θα αποκαταστήσει το χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την περιουσία της. Διότι, η κοινωνική ασφάλιση είναι μια κατάκτηση. Δεν χαρίστηκε στους πολίτες. Την κέρδισαν με αγώνες και απαιτεί σεβασμό.

Αυτό το νομοσχέδιο τους αφορά όλους. Θίγει τους ασφαλισμένους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους. Ακόμα και να ψηφιστεί πρέπει να ηττηθεί στην κοινωνία αυτή η πολιτική. Και θα ηττηθεί. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έρχεται.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00