Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών»

Διονύσης Καλαματιανός: «Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών»

από Maria Petroutsa

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών.

Το δυστύχημα των Τεμπών συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.

Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ζητούσαν και ζητούν να φωτιστεί κάθε πλευρά αυτού του εγκλήματος, να αποδοθούν ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ερωτώ, λοιπόν: το πέτυχε αυτό η εξεταστική επιτροπή; Προφανώς όχι, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν και η εξεταστική επιτροπή ανέδειξε τα ελλείμματα  ασφαλείας και τους κινδύνους που υπήρχαν, δυστυχώς εργαλειοποιήθηκε από εσάς. Είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι θέλουμε να αναζητηθεί και να φωτιστεί η αλήθεια, όμως δεν το θελήσατε. Αντίθετα,  προσθέσατε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της συγκάλυψης και της συσκότισης που επιδιώκετε. 

Υπήρξε συστηματική άρνηση από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φωτιστεί αυτή η υπόθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: γιατί δεν κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών κ. Γενιδούνιας και ο κ. Σπηλιόπουλος, πρώην Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΣΕ; Γιατί δεν καλέσατε τους πραγματογνώμονες των συγγενών που βρήκαν σημαντικά στοιχεία; Και ύστερα ισχυρίζεστε ότι θέλετε να φωτιστεί αυτή η υπόθεση, αυτό το έγκλημα. Πως θα γίνει αυτό; Χωρίς να καλείτε τους μάρτυρες και κλείνοντας βιαστικά την εξεταστική επιτροπή;  Ακόμα και όταν έφτασαν τα έγγραφα από τη δικογραφία, δεν δεχτήκατε να παρατείνετε έστω για λίγο την εξεταστική.

Δεν σας κατηγορούμε μόνο εμείς για συγκάλυψη, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. Είναι, όμως, τόση η έπαρση και η αλαζονεία σας, που αδιαφορείτε.

Ότι και να κάνετε, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Όσο και να επιχειρήσετε τη συγκάλυψη και τη διάχυση ευθυνών, τα ίδια τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά. Η ευθύνη του κ. Καραμανλή και των αρμοδίων μελών της κυβέρνησης προκύπτει για το ότι:

  • Δεν θεσπίστηκαν εθνικοί  κανόνες ασφαλείας, παρότι από τον Οκτώβρη του 2019 -σύμφωνα με τον δικό σας νόμο 4632- έπρεπε να οριστούν εθνικοί κανόνες ασφαλείας.
  • Δεν επισκευάστηκε ο σταθμός τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.
  • Υπήρξε παράνομη πρόσληψη του σταθμάρχη.
  • Έγινε εκσκαφή, μπάζωμα και αλλοίωση  του τόπου του εγκλήματος. 
  • Υπάρχουν ευθύνες για τη μη υλοποίηση της Σύμβασης 717.

Επίσης, έχετε ευθύνη για την εγκατάλειψη, την υπονόμευση και την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Όλα αυτά αναφέρονται στο πόρισμά μας, που καταθέσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιμένουμε πλέον τη δικαιοσύνη να υπηρετήσει το χρέος της, εφόσον εσείς αρνείστε να συνδράμετε στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Στο δικό σας πόρισμα ξεχειλίζει η συγκάλυψη και η συσκότιση. Για εσάς, ευθύνεται μόνο το ανθρώπινο λάθος. Για εσάς, μοναδικοί υπεύθυνοι είναι ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί. Κανένας άλλος.

Όμως, αυτή η προσπάθεια και αυτές οι πρακτικές σας να ρίξετε αλλού τις ευθύνες, δεν μπορούν να περάσουν. Ήδη έχετε οδηγήσει τη χώρα μας σε διεθνείς διασυρμούς. Υπάρχει το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα χτυπήματα που έχει καταφέρει η κυβέρνησή σας στο κράτος δικαίου, που αφορά και το έγκλημα των Τεμπών. Μάλιστα προκύπτει πως η ΕΕ θα εποπτεύει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μας έχετε οδηγήσει, λοιπόν, σε έναν θεσμικό κατήφορο, που επιτέλους πρέπει να σταματήσει. Όσο και να προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις κυβερνητικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, δεν θα τα καταφέρετε. Σε αντίθεση με ότι σας βολεύει να ισχυρίζεστε, η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται, διψάει να λάμψει η αλήθεια.

Δεν θα διαφύγετε των ευθυνών σας. Δεν θα σας το επιτρέψουμε.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγικές σκηνές. Να μη βιώσει ποτέ ξανά καμία και κανείς αυτό που βιώνουν οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων. Οφείλουμε να επουλώσουμε τις πληγές στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία μας, που εσείς έχετε ανοίξει.

Οραματιζόμαστε μια χώρα ασφαλή, που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών. Μια χώρα με άρτια δημοκρατική και θεσμική λειτουργία, που θα εμπνέει τον σεβασμό διεθνώς. Οραματιζόμαστε μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγή.

Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες. Οι δικές σας προτεραιότητες είναι η συγκάλυψη των σκανδάλων σας, η συσκότιση και ο θεσμικός κατήφορος. Ο λαός δεν θα επιτρέψει να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας. Σας κρίνει και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00