Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός για την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας: «Την εγκατάλειψη των Νοσηλευτικών Μονάδων την ονομάζουν “αναδιάταξη”»

Διονύσης Καλαματιανός για την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας: «Την εγκατάλειψη των Νοσηλευτικών Μονάδων την ονομάζουν “αναδιάταξη”»

από Άκης Χουζούρης

Ήλθε στο νομό μας η αναπληρώτρια ΥπουργόςΥγείας κα Γκάγκα για να κάνει αυτοψία στα θλιβερά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία. 

Ήλθε και έκανε διαπιστώσεις. Δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα χειροπιαστό, που να μπορεί να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας. Μόνο αοριστολογίες και ευχολόγια, αλλά και δηλώσεις για αξιολόγηση των δομών και αναδιάταξή τους.

Αλήθεια τι να αξιολογήσουν και τι να αναδιατάξουν; Έτσι, νομίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που εδώ και 2,5 χρόνια έχουν γιγαντωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης;

Γνωρίζουν, βέβαια, καλά ότι με τέτοιες μεθόδους δεν αντιμετωπίζεται η καρδιά του προβλήματος, η τεράστια υποστελέχωση, η αιμορραγία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μέσα στην πανδημία, όχι μόνο δεν έρχονται ιατροί, αλλά φεύγουν κιόλας. Μόνο υποσχέσεις δίνονται συνεχώς για ενίσχυση και 

κίνητρα, αλλά και αυτές αποχαιρετούνανεκπλήρωτες. 

Και έτσι φτάσαμε στο σημείο το νοσοκομείο του Πύργου να υπολειτουργεί και να γίνονται μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, άλλων νομών ή από άλλες κλινικές, ενώ οι Νοσηλευτικές Μονάδες Αμαλιάδας και Κρεστένων πρακτικά να λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας.

Επιμένουμε πως είναι άμεση η ανάγκη να ενισχυθεί το σύνολο των δομών με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Να στηριχθούν οι Νοσηλευτικές Μονάδες του Πύργου, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων και τα Κέντρα Υγείας Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βάρδας, Γαστούνης, Ζαχάρως, Πύργου, Σιμόπουλου.

Το 2019, παρά τα όποια προβλήματα, είχαμε λειτουργικές δημόσιες δομές υγείας. Το 2022, με την υγειονομική κρίση να είναι παρούσα, η εικόνα τους είναι θλιβερή και διαλυτική. 

Και αντί οι κυβερνώντες να σπεύσουν να διορθώσουν την κατάσταση, ενισχύοντας τη δημόσια υγεία στο νομό, έρχονται να μιλήσουν για αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη. Προφανώς, το μόνο που τους νοιάζει είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ και η εφαρμογή των ιδεοληπτικών τους πολιτικών και στο χώρο της Υγείας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολιτών.

Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αποσάθρωση του ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τη μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Αυτό το σχέδιο εφαρμόζουν και στην Ηλεία, αγνοώντας επιδεικτικά το υγειονομικό προσωπικό, τους ιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και όλους εμάς, τους κατοίκους του τόπου μας, που απαιτούμε το αυτονόητο: δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, σε αξιοπρεπή δημόσια υγεία. Καθημερινά, όμως, βιώνουμε την αγωνία και την ανησυχία, εισπράττοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης και την άρνησή της να ενισχύσει ουσιαστικά τις δημόσιες δομές υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00