Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Αρνητές της πραγματικότητας και για την κατάσταση στα σχολεία μας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Αρνητές της πραγματικότητας και για την κατάσταση στα σχολεία μας»

από Άκης Χουζούρης

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία της Ηλείας. Οι ιδεοληπτικές και λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε ο κίνδυνος της πανδημίας, είχαμε προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στα σχολεία. Είχαμε επισημάνει και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την ανάγκη απαραίτητων προσλήψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και την αραίωση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, μέσα στην έκρηξη της υγειονομικής κρίσης το Υπουργείο αύξησε τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Θέσπισε και το απαράδεκτο πρωτόκολλο κλεισίματος ενός τμήματος, αφού πρώτα νοσήσει το 50% + 1 των μαθητών του. Είναι κατανοητό ότι τέτοιες αποφάσεις υπονομεύουν την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δυστυχώς, το Υπουργείο συνεχίζει στη λάθος κατεύθυνση, όπως προκύπτει και από την απάντησή του σε πρόσφατη ερώτηση που καταθέσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. Από την απάντηση είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία βούληση να προχωρήσει σε αραίωση των μαθητών στα σχολικά τμήματα και σε πλήρωση των κενών με προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ δεν γίνεται καν αναφορά στην αποφυγή συγχωνεύσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες και λανθασμένες επιλογές έχουν υπονομεύσει την ορθή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά, γεγονός που συμβάλλει στην ευρύτερη διασπορά του ιού.

Όλα αυτά, όμως, δεν απασχολούν το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, που όχι μόνο έχουν μετατρέψει τα σχολεία της χώρας σε υγειονομικές βόμβες, αλλά παράλληλα προκαλούν την κοινωνία με τις δημόσιες δηλώσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της υφυπουργού Παιδείας κας Μακρή, που ανέφερε πως στις σχολικές μονάδες του Πύργου υπάρχει μόνο ένα κρούσμα! Κυριολεκτικά οι κυβερνώντες αρνούνται να αντικρύσουν τη ζοφερή πραγματικότητα, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πολιτικές τους και επιλέγουν συνειδητά την παραπληροφόρηση των πολιτών.

Προφανώς, όλοι θέλουμε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, αυτό όμως προϋποθέτει, αδιαπραγμάτευτα, την ασφαλή λειτουργία τους. Είναι απαραίτητο άμεσα να καταργηθεί η απόφαση 50% + 1 για το κλείσιμο ενός τμήματος. Έχουμε προτείνει να κλείνει ένα τμήμα με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος για τρείς μέρες και να επανεκκινούν τα μαθήματα όταν όλοι οι μαθητές θα έχουν κάνει δωρεάν μοριακό τεστ. Επίσης, είναι αναγκαία η άμεση αραίωση των τμημάτων και οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν συγκινείται απ’ όλα αυτά. Δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας επιστημονικών φορέων και συλλόγων που κάνουν έκκληση για αραίωση των σχολικών τμημάτων. Δεν υπολογίζει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, θέτοντάς τους με τις πρακτικές της σε τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους. Δυστυχώς, επιμένει στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων, που η ίδια δημιούργησε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00