Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: Ανύπαρκτος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην πυρόπληκτη Ηλεία

Την έλλειψη στοχευμένου κυβερνητικού πλάνου, για την αποφυγή πλημμυρών στην πυρόπληκτη Ηλεία, στηλίτευσε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, με αφορμή τις πλημμύρες στην Εύβοια.

Στην Ηλεία, ελάχιστα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα έχουν γίνει και υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί με τις μπόρες και τις καταιγίδες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Παράλληλα, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας, προσθέτοντας πως οι ίδιοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι.

«Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για τις καταστροφές, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για τις ζημιές, δεν υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική ερήμωση των κατεστραμμένων περιοχών της Ηλείας.»

Ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε οτι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Εδώ και δύο μήνες, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, οι πολίτες και κυρίως οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούσαν, ότι είναι κρίσιμο και άμεση προτεραιότητα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές που έχουν πληγεί για να σωθούν ζωές και περιουσίες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ισχυρίζονταν ότι όλα θα γίνουν άμεσα και αποτελεσματικά. Μάλιστα, ίδρυσαν και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Με την πρώτη βροχή, όλη η Ελλάδα και κυρίως οι ταλαιπωρημένοι και βασανισμένοι κάτοικοι της Εύβοιας, διαπίστωσαν ότι τίποτα ή ελάχιστα έχουν γίνει για την προστασία τους.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου κατήγγειλε ότι μόλις το 10% των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων έχει προχωρήσει. Ο καθηγητής κ. Λέκκας, εξέθεσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό και είπε ότι ήταν λάθος. Δήλωσε ότι δεν έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις στις καμένες περιοχές, παρά τις εισηγήσεις.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της καθυστέρησης και αυτών των λαθών ήταν ότι καταστράφηκαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια και χάθηκαν ξανά περιουσίες. Πρώτα καταστροφή από τη φωτιά και ότι απέμεινε καταστρέφεται, τώρα, από τις πλημμύρες.

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανέτοιμο, καθυστερημένο, ανίκανο και αναποτελεσματικό.»

Τέλος, ο Ηλείος Βουλευτής υπογράμμισε πως εκτός της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών βιώνουν και την κοροϊδία κυβερνητικών στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, πως δεν πρέπει να συνδέονται οι πλημμύρες με τις πυρκαγιές του Αυγούστου, επειδή οι ζημιές είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μια τοποθέτηση που μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00