Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών»

Διονύσης Καλαματιανός: «Ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών»

από Άκης Χουζούρης

Τα δήθεν μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης που ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί του, εμπαίζουν και προκαλούν την κοινωνική πλειοψηφία. 

Σε καμία περίπτωση δε μπορούν να καλύψουν, ούτε στο ελάχιστο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι μέτρα που αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις στην έκρηξη των  ανατιμήσεων στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ενέργεια και τα καύσιμα, στα αγροεφόδια, στις υπηρεσίες και τις μεταφορές.

Είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα, που δεν στοχεύουν στην καρδιά των προβλημάτων. Στοχεύουν μόνο στον αποπροσανατολισμό τηςκοινωνίας από τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, που συνοδεύονται από συστηματική αδράνεια και κωλυσιεργία.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιλέγει να μην παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας, επιλέγει να μη μειώσει φόρους.Αντίθετα, για μια ακόμη φορά επιλέγει να επιδοτήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Τα επιδόματα, όμως, δε φτάνουν. Χρειάζεται ένα εντελώς διαφορετικό πλέγμα μέτρων, μια εντελώς διαφορετική πολιτική.

Ένα πενιχρό επίδομα των 200 ευρώ και μια ελάχιστη επιδότηση καυσίμου για τρεις μήνες δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν αντίβαρα στην καταιγιστική πραγματικότητα. Δεν μπορούν ν΄ αποτελέσουν ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού ιστού. 

Αόρατοι, όμως, φαίνεται ότι είναι και οι άνεργοι για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, καθώς γι’ αυτούς δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα. Κανένα μέτρο στήριξης, ούτε καν το ευτελές επίδομα των 200 ευρώ!

Εύλογα αντιδρούν και οι συνταξιούχοι. Μιλούν για εμπαιγμό και κοροϊδία από την κυβέρνηση, καθώς, το βοήθημα θα το λάβει μόνο ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους. Τι άλλο να πουν όταν οι κυβερνώντες ανακοίνωσαν ότι θα τους μοιράσουν μόνο 135 εκατ. ευρώ, εφάπαξ, όταν η 13η σύνταξη, που τους έκοψαν, ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Δεν περιμέναμε κανένα ίχνος ενσυναίσθησης προς την κοινωνία και έμπρακτης στήριξής της, από μια αδιάφορη κυβέρνηση, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Πόρους έβρισκαν όταν μοίρασαν 6,7 δισ. με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Όταν έκαναν σημαντικές φοροαπαλλαγές για τους οικονομικά ισχυρούς, όταν μείωσαν τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. και ωφελήθηκε κυρίως το 0,23% των Ελλήνων που έχουν περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, όταν μείωσαν το φόρο σε περιουσίες έως 800 χιλ. ευρώ και όταν μείωσαν το φόρο στα μερίσματα.

Στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος παραγωγής και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τα ζώα τους, στους επαγγελματίες που είναι έτοιμοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να βγάλουν το μήνα λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και ότι κινδυνεύει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Μήνες τώρα επιμένουμε ότι για να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση της κοινωνίας και ν’αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, θα πρέπει μεταξύ άλλων: • Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.• Να μπει πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.• Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.• Να ελεγχθούν η αισχροκέρδεια και οι εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά.• Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, για να ενισχυθεί το εισόδημα και η αγοραστική ικανότητα των πολιτών.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν την κοροϊδία και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης, της οποίας ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Εκλογές, λοιπόν, όσο πιο γρήγορα και ν’αναλάβει μια προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα που την οδηγούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι για τα δύσκολα και το απέδειξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00