Αρχική σελίδα ΕιδήσειςΗλειακά Νέα Διονύσης Καλαματιανός: «Ανακοινώσεις πολύ κατώτερες των αναγκών»

Δήλωση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού:

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ακριβώς όπως την περιμέναμε. Πολύ κατώτερη των περιστάσεων και των κρίσιμων στιγμών, υπό το βάρος της πρωτοφανούς ακρίβειας, των αρνητικών ρεκόρ πληθωρισμού και του σκανδάλου των υποκλοπών.

Δεν απαξιώνουμε καμία ελάφρυνση, καμία ανακούφιση, ακόμα και ενός ευρώ, όμως, ο Πρωθυπουργός δεν παρουσίασε κανένα συγκροτημένο πλάνο για το πως θα βγει η Χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα, που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν δημιουργήσει. Δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η γενικευμένη ακρίβεια που συνθλίβει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρά μόνο εξήγγειλε ορισμένα ημίμετρα, που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να ανασάνουν οι πολίτες και να ορθοποδήσουν.

Δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης:

  • Καμία παρέμβαση για τους αδύναμους συμπολίτες μας που βιώνουν την επισιτιστική κρίση και βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.
  • Καμία φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κανένα πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Καμία μείωση της έμμεσης φορολογίας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα.
  • Καμία ουσιαστική ενίσχυση προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που υποφέρουν από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, αδυνατώντας να παράγουν. Και αυτή τη φορά άκουσαν τις ίδιες πενιχρές υποσχέσεις.
  • Καμία στήριξη για τα νοικοκυριά που απειλούνται να χάσουν τις περιουσίες τους από το νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.
  • Καμία κουβέντα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα και η αύξηση των συντάξεων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης έχει προβλεφθεί με ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Όμως, είναι πολύ μικρή μια αύξηση του 6% που αντιστοιχεί στο μισό του πληθωρισμού (11,4%), τη στιγμή που ένα εκατ. συνταξιούχοι εξαιρούνται από αυτή. Επιπλέον, όσοι τελικά τη λάβουν, θα περιμένουν μέχρι το Μάρτιο του 2023. Άρα, πως θα μπορέσουν οι συνταξιούχοι μας να αντέξουν εν όψει του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα όταν, μάλιστα, η κυβέρνηση τους έχει κόψει και τη 13η σύνταξη;

Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού παραπέμπεται για το Μάιο του 2023. Δηλαδή, για τουλάχιστον 8 μήνες, οι μισθωτοί θα βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού χωρίς καμία βοήθεια.

Ουσιαστικά, αυτό που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι η διατήρηση των σκληρών νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.  

Όμως και για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης πάλι είχε να μας πει μια από τα ίδια. Επικαλέστηκε ξανά το απόρρητο στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, ψάχνοντας παράλληλα να βρει εχθρούς στο εσωτερικό, προκειμένου να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, η νέα γενιά, όλοι βιώνουν τις τρομακτικές συνέπειες της ακρίβειας στα βασικά τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες. Εκεί θα εστιάσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ, καταθέτοντας προτάσεις ουσιαστικής αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, αποκατάστασης αδικιών και εξαγγέλλοντας πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Απέναντι στο αυτάρεσκο και αλαζονικό κυβερνητικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει στον ελληνικό λαό με υπευθυνότητα και συνέπεια το πραγματικό διακύβευμα των επόμενων εθνικών εκλογών: θα δώσουν οι πολίτες ψήφο εμπιστοσύνης σε μια επικίνδυνη, αδιάφορη και απομονωμένη κυβέρνηση που έχει οδηγήσει με τις επιλογές της στην οικονομική αφαίμαξή τους και στην προσβολή των δημοκρατικών θεσμών; Ή θα επιλέξουν μια νέα κυβέρνηση με προοδευτικό χαρακτήρα που θα προωθήσει τις απαραίτητες λύσεις ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό και μειώνοντας της ανισότητες;  Είναι προφανές το τι θα αποφασίσουν και πως θα επιλέξουν να πορευτεί η Χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00