Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ακρίβεια και έλλειψη ρευστότητας προκαλούν ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Η κυβέρνηση μπροστά στο διαρκές και αυξανόμενο κύμα ακρίβειας εξακολουθεί να αδρανεί. Βρίσκεται συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις, ως απλός παρατηρητής της έκρηξης των τιμών σε βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα, στελέχη της φροντίζουν να προκαλούν με τις δηλώσεις τους, ισχυριζόμενα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!

Αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους σε είδη διατροφής και σε καύσιμα-ενέργεια, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, για να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από καιρό είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά, καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης και στήριξης των καταναλωτών, όπως:

  • Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί όλα αυτά.

Όμως, οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και σε ενέργεια στραγγαλίζουν και την επιχειρηματικότητα. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, έχοντας ήδη ν’ αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και συσσωρευμένα χρέη, από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και όχι μόνο, τώρα υφίσταται και τις συνέπειες της ακρίβειας.

Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί οι κυβερνώντες, πως θα αντέξουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις;

Προφανώς, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση «φρόντισε» να αποκλείσει την πρόσβαση της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα. Το ίδιο έπραξε και με την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εμείς προτείναμε ένα πλήρως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα στήριξης, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σε τεράστιο βαθμό μέσα στην πανδημία.

Μεταξύ άλλων, είχαμε προτείνει:

  • Τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους.
  • Την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις και την άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
  • Την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Την ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.
  • Την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και απειλεί ακόμα και με απώλεια της πρώτης κατοικίας.

Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν οι δυνατότητες για όλα αυτά, καθώς το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο το επιτρέπουν.

Η κυβέρνηση, όμως, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμένει και σε αυτή την περίπτωση να αδιαφορεί. Και ας βρίσκονται πολλές από αυτές υπό την άμεση απειλή λουκέτων. Προφανώς, είναι ιδεοληπτική της πολιτική επιλογή να υπάρξει μια ιδιότυπη «εκκαθάριση» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τα προστάγματα της αυτορυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Δυστυχώς, ακρίβεια και έλλειψη ρευστότητας έχουν γονατίσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας, απειλούνται άμεσα. Παράλληλα, η ύφεση και το δημόσιο χρέος φουντώνουν. Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να υπάρξει έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εφόσον όλα αυτά δεν θέλουν οι κυβερνώντες να τα αντιληφθούν, με τη θέληση και την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών θα έρθει μια προοδευτική διακυβέρνηση για να δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00