Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Αγωνιούν οι επαγγελματίες της εστίασης»

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Διονύση Καλαματιανού, με εκπροσώπους του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος Πύργου».

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η εστίαση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Τα αλλεπάλληλα lockdown, τα αντιφατικά περιοριστικά μέτρα και η ανεπαρκής στήριξη και ενίσχυση από την κυβέρνηση, οδήγησαν πολλούς επαγγελματίες του κλάδου σε δυσχερή θέση.

Δυστυχώς, τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά αυξάνονται. Τα νέα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω πτώση του τζίρου για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε τρόφιμα και προμήθειες που κατακλύζει την αγορά, αλλά και το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, σε ρεύμα και καύσιμα, εκτοξεύουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ίδιοι επαγγελματίες του κλάδου φορτώνονται με περισσότερες ευθύνες. Υποχρεώνονται στη διενέργεια ελέγχων, δίχως την παραμικρή βοήθεια, τη στιγμή, μάλιστα, που τη διαδικασία αυτή οφείλει να την πραγματοποιεί το ίδιο το κράτος.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός και η εστίαση ανήκει στους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ελάχιστα έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά και ν’ ανασάνουν οι επαγγελματίες της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο δημόσιο διάλογο και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχει αναδείξει τα προβλήματα της εστίασης, ζητώντας από τα αρμόδια Υπουργεία και την κυβέρνηση να λάβουν τα απαιτούμενα οικονομικά μέτρα ενίσχυσής της. Έχει προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • την άμεση παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις,
  • τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους,
  • την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
  • τη δίκαιη ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να ωφεληθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας,
  • την ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων,
  • την ελάφρυνση των φορολογικών οφειλών στην ενέργεια,
  • την αύξηση του κατώτατου μισθού με σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών,
  • την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, που έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία και προβλέπει μέχρι και την απώλεια της πρώτης κατοικίας των οφειλετών.

Δυστυχώς, αν και οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες επιτρέπουν τη λήψη γενναίων μέτρων στήριξης, οι κυβερνώντες επιμένουν ν’ αδιαφορούν. Επιμένουν να μην ενισχύουν ουσιαστικά έναν κλάδο, ο οποίος έχει υποφέρει από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εφιάλτη των λουκέτων.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εστίαση, με τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αποτελεί κρίσιμο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζει ότι η κατάρρευσή του, υπό το βάρος των προβλημάτων και των δυσκολιών που υφίσταται, θα διαταράξει τον κοινωνικό ιστό, με ολέθριες συνέπειες. Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι γνωρίζει και αδιαφορεί. Μήπως η εξαφάνιση μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το ζητούμενο για τους κυβερνώντες;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00