Αρχική » Δημοτικές Εκλογές 2023

Δημοτικές Εκλογές 2023

από Άκης Χουζούρης

Με σοβαρές αλλαγές θα γίνουν οι εκλογές που αφορούν τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και τον Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες αντίστοιχα.

Πρώτα πρώτα οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 – συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου η Α’ Κυριακή και στις 20 Οκτωβρίου η Β’ Κυριακή – και όχι τον Μάιο του 2023 ή άλλη ημερομηνία. Αυτό σημαίνει οτι ο χρόνος των εκλογικών διαδικασιών είναι περίπου 2,5 χρόνια.

Η θητεία των νέων οργάνων θα είναι 5τής. Δηλαδή θα ξεκινήσει η θητεία την 1 Ιανουαρίου 2024 και θα λήξει στις 31/12/2029.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το site www.airetos.gr έχουμε τις παρακάτω επιπλέον αλλαγές.

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται Όποιος από την πρώτη Κυριακή συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43 %

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχεία είναι οτι ο “Συνδυασμός του νικητή των εκλογών (είτε στον α’ είτε στον β’ γύρο) καταλαμβάνει κατά κανόνα τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου” εκτός Αν εκλεγεί στον α’ γύρο με ποσοστό μεγαλύτερο του 60 %, οπότε και οι έδρες κατανέμονται αναλογικά. Οι υπόλοιπες έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των λοιπών Συνδυασμών, με βάση τα ποσοστά του α’ γύρου εφόσον έχουν λάβει ποσοστό τουλάχιστον % .

ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Οριακή μείωση των μελών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να γίνεται παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος.

– Για παράδειγμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από 49 μέλη θα έχει 41 Το Συμβούλιο ενός Δήμου με πληθυσμό μεταξύ 10.001 και 30.000 κατοίκων θα έχει 21 μέλη από 27 ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα έχει 71 μέλη από 101 .

Η ΕΝΔΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Κατάργηση της 3ης ξεχωριστής κάλπηςπου χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019 για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων.

Μετονομασία των Κοινοτήτων σε Δημοτικές Κοινότητες προκειμένου να μην υπάρχει καμία αναφορά στην κατάσταση πριν το 1997 με τους 6.500 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η πλειοψηφία στο Δήμο με την πλειοψηφία στις μεγάλες Δημοτικές Κοινότητες.

Κάθε Συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των Δήμων καθώς και στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής (με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων) καθώς και στους Δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης Τα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (γνωστά παλαιότερα και Διαμερισματικά Συμβούλια) εξαιρούνται αυτής της κατάργησης.

Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας Εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός Συνδυασμών). Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

Αλλαγές στον τρόπο σταυροδοσίας των υποψηφίων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων με ταυτόχρονη διατήρηση της εκπροσώπησης ανά Δημοτική Ενότητα (Καποδιστριακοί Δήμοι).

Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος είναι η Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 30 Ιουνίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί και στις εθνικές εκλογές και θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4648/2019.

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00