Αρχική » Δήμαρχος Ήλιδας – Ενδιαφερόμενος ή Υπονομευτής

Δήμαρχος Ήλιδας – Ενδιαφερόμενος ή Υπονομευτής

από Άκης Χουζούρης

Για την ανάδειξη της Λίμνης Φράγματος Πηνειού

  • ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
  • ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΒΟΡΙΔΗ

Πολίτες της ΄Ηλιδας,

Με αφορμή την επιχειρούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού Πάρκου σε παραλίμνια έκταση 2.500 στρεμμάτων στη Λίμνη Πηνειού από την Ένωση Γ.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ, κρίθηκε αναγκαία η παρούσα παρέμβαση.

Το σύνολο του οικοσυστήματος της Λίμνης Πηνειού αποτελεί για τον Δήμο Ήλιδας ανεκτίμητο αναπτυξιακό πόρο. Επί δημοτικής θητείας Κράλλη , επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανάδειξή της. Το 1990 διεκδικήθηκαν και παραχωρήθηκαν στον Δήμο Αμαλιάδας από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έκταση 44 στρεμμάτων όπου εκεί κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ και ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΜΒΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ.

Οι αναπτυξιακές αυτές υποδομές παρεδόθησαν εν λειτουργία το 1999 στην Δημοτική Αρχή Λυμπέρη .

Αυτό που ακολούθησε έχει καταγραφεί με ανεξίτηλα μελανά γράμματα στην τοπική ιστορία της Αμαλιάδας.

Επιχειρήθηκε με φανατισμό η εγκατάλειψη και η λεηλασία τους , μεταμορφώνοντας ένα χώρο ΠΟΛΎΧΡΟΜΩΝ ΟΡΑΜΑΤΩΝ σε ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ , αφήνοντας παρακαταθήκη ΕΝΟΧΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

Η Δημοτική μας παράταξη αντιλαμβάνεται ότι η ανάδειξη της Λίμνης Πηνειού , αποτελεί την ελπιδοφόρα εξέλιξη για την νέα γενιά και την Τοπική Κοινωνία.

Γι αυτό κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/7/2020 ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Της ΛΙΜΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ.

Ειδικότερα με βάση τον νόμο 4061/2012, παρέχεται η δυνατότητα να περιέλθει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον Δήμο Ήλιδας για χρήση έως 40 χρόνια δωρεάν .

Η υπάρχουσα καταγεγραμμένη δημόσια παραλίμνια έκταση των 6.500 στρεμμάτων .

Στην εισήγησή μας περιγράφουμε το εύρος της επιδιωκόμενης ανάδειξης που προβλέπει ήπια τουριστική ανάπτυξη όπως τουριστικών καταλυμάτων περιμετρικά , παραλίμνιο περιμετρικό δρόμο και ηλεκτροφωτισμό , εγκαταστάσεις Ναυταθλητισμού – Κωπηλασίας, κτηνοτροφικές & παραγωγικές ζώνες, ανάπτυξη Δημοτικού Φωτοβολταϊκού πάρκου ενεργειακού συμψηφισμού σε έκταση έως τα 300 στρέμματα ,απαραίτητο για τις ανάγκες μηδενισμού του κόστους ενέργειας των Δημοτικών υποδομών .

Ενίσχυση του οικοσυστήματος με νέα βλάστηση.

Η πρότασή μας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή υλοποίησης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ήλιδας για την κατάθεση φακέλου διεκδίκησης στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης .

Ο Δήμαρχος Ήλιδας αντί να πράξει στο ακέραιο το θεσμικό του ρόλο για την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου , έπραξε εντελώς αντίθετα , υπονόμευσε συνειδητά το επιχειρούμενο αναπτυξιακό εγχείρημα .

Παραιτήθηκε της διεκδίκησης με εντολή του πρώην Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη γιατί όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας στο Δημοτικό Συμβούλιο , ο Υπουργός είναι αντίθετος στο αίτημα του Δήμου Ήλιδας .

Εάν λάβουμε ως αληθές το Υπουργικό αφήγημα , αυτό κινείτε χωρίς αιτιολογική βάση γιατί καταργήθηκε στην πράξη από τον σημερινό Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ο οποίος εφαρμόζοντας τον Νόμο 4061/2012 , παραχώρησε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημόσια έκταση 1.302 στρεμμάτων , ικανοποιώντας παρόμοιο αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη.

Με βάση τον νόμο 4061/2012 ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στις 7/4/2021 παραχώρησε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςδωρεάν για 40 χρόνια Δημόσια έκταση 1.302 στρεμμάτων , στην θέση PILOT – POLDER ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ του Δήμου Μεσολογγίου, για κοινωφελή σκοπό , δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου .

Η παραίτηση Λυμπέρη και η αρνησή του να διεκδικήσει υπέρ του Δήμου Ήλιδας με τον ίδιο Νόμο την παραλίμνια έκταση των 6.500 στρεμμάτων , ενθάρρυνε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ενεργειακά συμφέροντα και ειδικότερα από την Ε.Γ.Σ. Αγρινίου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Ήλιδας αιφνιδιάζοντας ανεξήγητα τοποθετήθηκε υπέρ τα ενεργειακής επένδυσης , λειτουργώντας ως ντελιβεράς ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ , υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του Δήμου Ήλιδας να περιοριστεί σε ΡΟΛΟ ΕΝΟΧΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ.

Η Ένωση Γ.Σ. Αγρινίου επιδιώκει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Λίμνη Πηνειού με εύρος κατάληψης τα 2.500 στρέμματα επιφέροντας την ριζική αλλοίωση της φυσιογνωμίας του οικοσυστήματος . Η επένδυση έχει δυναμικότητα 180 ΜW, κόστος επένδυσης περίπου 120 εκατ. Ευρώ , ετήσια έσοδα 7 εκατ. Ευρώ , προσφέροντας δε απλόχερα και αναρμοδίως στον ΓΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΑΛΦΕΙΟΥ ετήσιο μίσθωμα 300.000 ευρώ.

Εδώ είναι σαφές το μηδενικό όφελος για τον Δήμο Ήλιδας αλλά και η ταυτόχρονη αποβολή δεκάδων κτηνοτρόφων της Πηνείας από τον ζωτικό τους χώρο.

Η παραλίμνια έκταση των 6.500 στρεμμάτων περιλαμβάνεται στην υψομετρική καμπύλη + 93 – + 100 μ, όπως καθορίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δημοσίων Έργων και Γεωργίας στις 14/10/1982. Η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε προσωρινά στον ΓΟΕΒ στις 19/9/1983 από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Σημίτη, με αποκλειστικό σκοπό την καλλιέργεια της από ακτήμονες

Εδώ είναι σαφές ότι ο ΓΟΕΒ εκ του Νόμου δεν έχει δικαίωμα εκμίσθωσης των 2.500 στρεμμάτων σε ενεργειακά συμφέροντα .

Κάθε αντίθετη πράξη του θα κινείται στα όρια της ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ.

Ο Πολιτικός Προϊστάμενος που ορίζει την ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΓΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΑΛΦΕΙΟΥ είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος έχει την ευθύνη ελέγχου των πράξεων της Διοίκησης και κατ’ επέκταση είναι ο θεματοφύλακας του Δημόσιου Συμφέροντος.

Η περιγραφόμενη αρνητική εξέλιξη για τον τόπο με την απώλεια ενός πολύτιμου αναπτυξιακού πόρου δεν θα περάσει θα ανατραπεί από την συνολική πολιτική πυγμή του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Ήλιδας έχει καθήκον να αναδείξει και να δημοσιοποιήσει τώρα προς όλα τα κέντρα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι τα 6.500 στρέμματα επιβάλλεται να του παραχωρηθούν για αξιοποίηση υπέρ της Τοπικής Κοινωνίας .

Ταυτόχρονα επιβάλλεται να κινηθεί με αποφασιστικότητα καταθέτοντας την απαιτούμενη ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ προς το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης για να του παραχωρηθεί η έκταση των 6.500 στρεμμάτων όπως το ίδιο το Υπουργείο βάση του Νόμου 4061/2012 ζήτησε με απαντητικό έγγραφό του στις 9/10/2020, επιπλέον να κινηθεί άμεσα για την ίδρυση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΝΕΡΓΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ που ως αποτέλεσμα θα έχει τον μηδενισμό του κόστους ενέργειας στις Δημοτικές Υποδομές , στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Η θέση του Δήμου Ήλιδας επιβάλλεται να είναι ξεκάθαρη στην πλευρά των Κοινωνικών Δυνάμεων που επιδιώκουν την εγκαθίδρυση στην χώρα της ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Στην επιχειρούμενη διεκδίκηση υπέρ του Δήμου Ήλιδας καλούνται να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και οι Κυβερνητικοί Βουλευτές του Νομού, κυρίως όμως τον ενεργό ρόλο έχουν οι φορείς και οι πολίτες του Δήμου Ήλιδας οι οποίοι απορρίπτουν καθολικά την Δημοτική Αρχή ΛΥΜΠΕΡΗ γιατί σταθερά αθροίζει αρνητικές απώλειες βασικών υποδομών , όπως εύστοχα περιγράφει στα αίτια της παραίτησής του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ , επισημαίνοντας

<< Είναι αληθινό ότι δεν κάνω και δεν μου κάνει η πολιτική διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων όπως σήμερα γίνεται>>.

Οι πολίτες του Δήμου Ήλιδας

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 2.500 στρεμ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Γ.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΗΝΕΙΟΥ.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΥΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Της ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ 6.500 στρεμ. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ.

΄΄ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ΄΄

΄΄ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ΄΄

ΑΝΕΞΕΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΛΛΗΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00